Je kent het wel: je staat voor het schap van de ontbijtgranen en je weet niet wat je moet kiezen. Muesli, cornflakes, havermout, ga zo maar door. Er zijn immers ook zoveel verschillende ontbijtgranen. Wat is het verschil tussen al die soorten en waar kies je dan uiteindelijk voor? Hieronder lees je welke ontbijtgranen er allemaal zijn.
Dit is het verschil tussen de soorten ontbijtgranen die je in het schap vindt

1. Muesli
Muesli is een erg populair ontbijtje, wat bestaat uit havervlokken met eventueel (gedroogd) fruit en soms wat chocolade. Deze ontbijtgranen worden samen met melk of yoghurt gegeten.

2. Krokante muesli
Bij Cruesli denken mensen vaak aan krokante muesli, maar wist je dat Cruesli in feite slechts een merk van Quaker is? Het woord is inmiddels zo ingeburgerd, dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Krokante muesli zegt het al: in dit product wordt muesli verwerkt. Door suiker (of een andere zoetstof) toe te voegen aan muesli krijg je krokante muesli.

3. Volkoren vlokken
Volkoren vlokken: deze ontbijtgranen worden van onder andere tarwe, haver of rogge gemaakt. Deze vlokken zijn een stuk grover dan de vlokken in ontbijtproducten als havermout. Ook bevatten deze ontbijtgranen veel vezels, wat natuurlijk goed is voor je spijsvertering!

4. Havermout
Havermout bestaat uit havervlokken die in kleine stukjes zijn geknipt. Dit is oorspronkelijk bedacht om de kooktijd van haver te verkorten. Met havermout kun je alle kanten op: maak er pap van door er water aan toe te voegen, doe de ontbijtgranen in de yoghurt of maak er zelfs een shake van. Mooi meegenomen: dit volkoren ontbijtje is ook nog eens goed voor je cholesterol!

5. Cornflakes
Cornflakes zijn geroosterde maïsvlokken. Dit Noord-Amerikaanse ontbijtproduct is oorspronkelijk door Dr. John Harvey Kellog, oprichter van Kellogg's, op de markt gebracht. Kellog geloofde dat voeding invloed kon hebben op de seksuele lusten en ontwierp daarom een ontbijtproduct (cornflakes) dat samengesteld was uit ingrediënten die de seksuele lusten zo min mogelijk zouden stimuleren.

6. Volkoren graanontbijt
Een volkoren graanontbijtje bestaat uit fijngemalen granen (vaak tarwe), waar je pap van maakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het Nederlandse merk Brinta (havermout), maar dit ontbijtgraan is ook als huismerkvariant te vinden. Je mengt de vlokken met warm water of melk en voilà : je volkoren graanontbijtje is daar.

7. Ontbijtgranen voor kinderen
Chocopops, Tresor, Honey Loops... Waarschijnlijk herken je deze ontbijtgranen wel. Deze producten zijn voornamelijk op kinderen gericht, wat je terug ziet in de kleurrijke en drukke verpakkingen. Deze ontbijtjes bestaan voornamelijk uit maïs en/of rijst, bevatten suikers, maar weinig vezels.

Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?