Kooktips

Roosteren of grillen

De termen roosteren en grilleren worden veelal door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde.

Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd. Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn. Zorg ervoor dat de bakplaat goed heet is voordat je er aardappels, groente, fruit, vlees of vis op legt. Controleer tussendoor regelmatig of het product goed geroosterd en gaar is.

Grilleren, in de volksmond grillen genoemd, is het garen van producten op, onder of boven de hittebron. Je kunt hiervoor een grillpan, de grillstand van de oven of de barbecue gebruiken. Net als bij roosteren kun je vlees, vis, groente, fruit of zelfs aardappels gebruiken. Verwarm de grill, barbecue of oven op grillstand alvorens je er producten in bereidt. In principe hoef je (bijna) geen olie toe te voegen. Doe sowieso nooit olie in de grillpan, maar sprenkel het over het product. Plakt het product aan de grillpan? Geen paniek, wees geduldig en keer het product pas als het vanzelf loslaat.