Out of the box: dit kun je allemaal maken van tortillawraps

Het is plat, rond, hartig en mega veelzijdig... We hebben het over de tortilla! En dit kan je er allemaal mee:
Wat kan je allemaal met een tortilla?
Wraps, tortilla's, enchiladas, fajitas, quesedilla's, taco's... Er is zo veel mogelijk met de ronde, 'hartige pannenkoek'. Stiekem lijkt alles en klein beetje op elkaar, maar er is wel degelijk verschil. We leggen je hier uit hoe het zit. Naast de traditionele gerechten die je met een tortilla kan maken, kunnen we er nog veel meer mee! Wij tippen 13 bijzondere gerechten.
1. Tortillachips
Leuk om zelf te maken, tortillachips. Snij de tortilla's in driehoekjes, besprenkel met een klein beetje olijfolie, zout en paprikapoeder en bak op 180°C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant. Let op dat de chips niet over elkaar heen liggen (dan wordt de chips niet krokant) en dat ze niet te bruin worden.

2. Taco's
Wist je dat de Mexicaanse taco helemaal niet hard is? De harde taco die wij in Nederland kennen is een Amerikaanse uitvinding. Maar ook deze Amerikaanse taco kan je zelf maken van tortilla's.
Warm de tortilla op in de magnetron, zodat ze wat zachter worden en besmeer met een beetje olijfolie. Vouw de tortilla nu een beetje dubbel en hang hem over één of twee stangen van een ovenrooster. Bak op 180°C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant, et voilà!

3. Tortilla-bowl
Ook leuk: maak een tortilla-bowl en vul hem met een bijvoorbeeld een heerlijke Mexicaanse salade. Verwarm de tortilla kort in de magnetron en bestrijk hem aan één kant met olijfolie. Leg de tortilla in een kom (geschikt voor de oven) en vouw hem tot een bakje. Bak op 180 °C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant.

4. Tortillatosti
Leuk alternatief voor de klassieke tosti van wit brood met ham en kaas is een tosti van tortilla's. Beleg hem met mozzarella, tomaat, pesto, parmaham of (geiten)kaas. Vouw 'm dubbel en leg hem enkele minuten op de grill en je hebt een heerlijke lunch.

5. Tortizza
Dilemma: zetten we vanavond pizza of tortilla's op tafel? Hoe leuk: het kan ook allebei tegelijk. Gebruik de tortilla gewoon als 'pizzabodem'. Beleg hem met een laagje tomatensaus en versier 'm met jouw favoriete pizza-ingrediënten. Ongeveer 15 minuten in de oven op 180 °C en je hebt een heerlijke multiculti-maaltijd.
Ook lekker: beleg de wrap met een beetje crème fraîche in plaats van tomatensaus voor een flammkuchen-versie van de tortizza.

6. Tortilla-omelet
Een stevig ontbijt is het halve werk. Maak een roerei waar je je favoriete kruiden aan toevoegt. Hier delen we een recept hoe je dit het beste kunt maken. Verwarm je tortilla en vul hem daarna met het eiermengsel. Dat noemen we nog eens een stevig ontbijt.

7. Tortillataart
Zin in een feestje? Verras een vriend of vriendin dan met deze Mexicaanse tortillataart. Deze supersimpele taart vullen we met mais, kidneybonen, aubergine en avocado. Hier kun je het hele recept vinden inclusief video.

8. Tortilla-ovenschotel
Ha! Dit gerecht staat binnen een half uur in de oven te pruttelen. Benodigdheden? Gehakt, maiskolven, (veel) kaas, tomaten en rijst. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak de ovenschotel in zo'n 20 minuten.

9. Tortilla-crêpes
Deze zijn voor de echte zoetekauw. Verwarm de tortillawrap en vul met een noten-, honing- en banaanmengsel. Top af met stukjes marshmallow en warme chocoladesaus. Of doe er een bolletje ijs is en vers fruit.

10. Tortillasushi
Toegegeven: bij deze moesten we even slikken. Maar het bestaat. En we zouden liegen als we zouden ontkennen hem toch graag willen te willen proberen. Vul je tortilla wrap met verse vis, komkommer en kruidenkaas. Rol op, en snijd het geheel in plakjes.

11. Huevos Rancheros
Nog zo'n ontbijtknaller: Mexicaanse huevos rancheros. Dit zijn gebakken of gepocheerde eieren in pittige tomatensaus op een tortilla. Wij maken dit gerecht met een pittige salsa en guacamole. Benieuwd hoe we dat doen? Lees het hier.

12. Tortillasoep
Een rijkgevulde Mexicaanse tomaat-kippensoep met stukken tortillachips. Als vulling gebruiken we winterpeen, bleekselderij, mais en kidneybonen. Je kunt ons recept hier terugvinden inclusief instructievideo.

13. Suiker-kaneelnachos
Last but not least: zoete tortillacrackers met suiker en kaneel. Verwarm boter in de pan of magnetron. Snijd een tortilla in stukken (of gebruik kleine tortillawraps) en roer door de gesmolten boter. Rol de stukken tortilla daarna door een suiker-kaneelmengsel en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. Pro tip: maak een dip van slagroom en fruit.

Meer inspiratie
- 24Kitchen heeft je hulp nodig!
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam
- Dit zijn de 12 lekkerste food-hotspots van Valencia volgens Miljuschka
- Ontdek de 10 klassieke hotspots van Antwerpen met Miljuschka
- Ontdek de traditionele Engelse keuken met deze 11 hotspots in Londen
- Dit zijn de 12 onmisbare hotspots van Palermo volgens Miljuschka
- Exclusief: Miljuschka interviewt eigenaar van het beste restaurant in Europa