Kooktips

10 dingen die je nog niet wist over asperges

Het is lente, de aspergetijd is aangebroken. Witte asperges hebben lovende bijnamen, zoals het witte goud en de Koningin der Groente en worden vaak aangeduid als nationale trots. De sappige stengels horen bij ons culinair erfgoed en daarom is een beetje extra kennis zeker geen overbodige luxe. Met deze feitjes maak je vast indruk tijdens een voorjaarsdiner.

Krachtig
De wetenschappelijke naam voor de groente is asparagus officinalis, wat ‘asperge uit de medicijnkamer van het klooster’ betekent: van oudsher wordt de plant als geneeskrachtig beschouwd.

Bloedreinigend
Asperges bezitten het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook ijzer is vol vertegenwoordigd in de asperge!

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van asperges

Kwaliteit
De klasse en de kwaliteit van de asperge wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de asperge. Ze worden als klasse AA beoordeeld indien ze tussen de 20 en 28 millimeter zijn. De asperge moet hiernaast gaaf en recht zijn en mag geen bruine plekken hebben.

Bekijk hier hoe je witte asperges het beste schilt

Reus
De langste asperge ooit gemeten was 3,11 meter (!) lang.

Groeispurt
Asperges kunnen bij warm weer met gemak 10 centimeter per dag groeien.

Paars, groen of wit
Misschien wist je al dat asperges onder de grond groeien? De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren. De stengels zijn witte asperges. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken. Als de stengels boven de grond groeien, verkleuren ze onder invloed van de zon naar groene of paarse asperges.

Piepen
Je kunt testen of asperges vers zijn. Dit doe je door ze langs elkaar te wrijven, als ze een piepend geluid maken weet je dat je goed zit.

Piramide
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente. Er zijn sporen van aspergeconsumptie gevonden in een piramide in Egypte, gebouwd rond 2750 voor Christus. Ook in het Romeinse Rijk werd genoten van deze groente. Via de Arabieren kwam de teelt in West-Europa terecht. In Nederland verbouwen we ‘pas’ een eeuw asperges.

Telers
Nederland heeft ruim 700 aspergetelers. De meeste aspergebedrijven bevinden zich in zuidoost Nederland: Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Hoewel de eerste teelt in de buurt van Bergen op Zoom en de duingebieden plaatsvond, is na de Tweede Wereldoorlog het zwaartepunt verplaatst, vanwege de geschikte grond en goedkope arbeid in Brabant en Limburg.

Geur
Ongeveer de helft van de mensen heeft last van een aparte urinegeur die vrijkomt na het eten van asperges, een soort zwavelachtige geur. De sterke geur komt door de manier waarop je lichaam het stofje asparagusinezuur verteert, dit zuur wordt omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Overigens kan niet iedereen deze geur waarnemen. Om het te kunnen ruiken is er een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is.