De basis van koken

Hoelang moeten groenten koken?

Hé, het is oké dat je, zelfs na al die jaren kookervaring, nog steeds op moet zoeken hoelang je sperziebonen moet koken. Sterker nog: met dit handige lijstje hoef je het helemaal niet meer te onthouden.

Tip: print het lijstje uit en plak hem op je koelkast! 

Hoelang moeten groenten koken?

Zo check je of de groenten gaar zijn

Smaken verschillen en dat geldt ook voor gekookte groenten. Hoewel de één zijn groenten graag ‘knapperig’ en nét gaar heeft, ziet de ander zijn groenten liever lekker zacht.

Daarnaast is de kooktijd ook afhankelijk van hoe groot de stukken groenten zijn: een hele witlof duurt natuurlijk iets langer dan één in reepjes. Hou je dus niet te veel aan de aangegeven tijden, maar test en houd het zelf in de gaten!

Prik met een vork in een relatief groot stuk groenten. Voelt de groente nog erg hard aan? Dan is hij nog niet gaar. Valt de groente meteen uit elkaar wanneer je 'm aan je vork prikt? Whoops... Dan ben je eigenlijk een beetje te laat en zijn je groenten... Al erg gaar. No worries: oefening baart kunst. Volgende keer beter!

Nu je weet hoelang je groenten moet koken, vind je dit artikel misschien ook wel interessant: 5 tips om meer groenten te eten.