De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Groene asperges: 7 x de lekkerste recepten

Asperges met halloumi en peterseliedressing

Verschil groene en witte asperges

Het verschil tussen witte en groene asperges is dat de witte onder de grond groeien en hierdoor geen zonlicht vangen en dus wit blijven. Groene asperges groeien boven de grond, vangen wel zonlicht, waardoor de fotosynthese kan worden ingezet en ze mooi groen kleuren. Ze komen dus precies van dezelfde plant, maar lijken door het hele groeiproces echt hele andere groenten.

Witte zijn over het algemeen wat zachter van textuur en smaak. Groene asperges zijn een stuk steviger. Groene asperges zijn daarnaast het hele jaar verkrijgbaar waar witte asperges alleen in het aspergeseizoen te vinden zijn. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni).

Bereiden zonder te schillen

Het grootste voordeel van groene asperges: je hoeft ze (in de meeste gevallen) niet te schillen voordat je ze gaat koken. “Tenzij het kontje hard is. Dan kun je het ondereinde ook een keer rond schillen”, legt José van Rooi van Aspergekwekerij J.P. van Rooi uit. Of je verwijdert de onderkant met een mes.

Groene asperges grillen

José legt uit dat je groene asperges al in een paar minuten beetgaar kookt. Aan zo’n 3 tot 5 minuten heb je al genoeg. Als je groene asperges gaat wokken of grillen hoef je ze niet eerst te koken. Leg ze in een grillpan of op de barbecue voor 5 minuten en ze zijn gaar. In de oven hebben asperges zo'n 15 minuten nodig.

Wil je ze in een salade verwerken of gebruiken om te wokken, dan kun je ze wel eerst blancheren. Dit houdt in: de groene asperges heel kort (maximaal een minuutje) koken om ze vervolgens te laten schrikken in koud water. “Dan blijven ze mooi groen en knapperig.”

Groene asperge-recepten

Bekijk hier onze lekkerste recepten met groene asperges