Lekker koken met pastinaak? Met deze populaire witte peen (én wat handige tips) maak je in een handomdraai overheerlijke gerechten. Dit zijn de lekkerste pastinaak-recepten van het moment.
Chef aan het woord
Rudolph van Veen
"Pastinaak is een veel vergeten knolgroente, maar niet door mij! Want met deze lange witte wortel maak ik graag pastinaaksoep. Hoe maak ik die extra lekker? Door de soep te serveren met plakjes geroosterde pastinaak. Hiervoor snijd ik de wortel in dunne plakjes en rooster ik ze in ongeveer een kwartier lekker knapperig in de oven. Heerlijk!"
De lekkerste pastinaak-recepten
Ontdek hier de lekkerste pastinaak-recepten
Wat is pastinaak?
Pastinaak, beter bekend als witte peen, is een knolgroente die onwijs populair is in de wintermaanden. De witte wortel is enorm veelzijdig en kan daarom gebruikt worden in veel verschillende soorten gerechten. Denk aan een lekkere winterse stamppot of heerlijk frisse groentefrietjes.
Waar smaakt pastinaak naar?
Pastinaak heeft een zoete, anijsachtige smaak. De structuur is het best te vergelijken met de welbekende winterpeen. Omdat de smaak van pastinaak wel wat meer uitgesproken is dan peen, zie je dat de witte wortel sneller wordt gebruikt als basis-ingrediënt in een gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een puree of juist als soep.
Jazeker! Pastinaak is niet alleen lekker maar zit bomvol vezels en vitaminen. Daardoor kent de knolgroente veel gezondheidsvoordelen. Zo helpt het foliumzuur in de pastinaak mensen te beschermen tegen dementie en hartziekten. Ook stimuleert de witte wortel de nieren waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Hoe kun je pastinaak het lekkerst bereiden?
Pastinaak is heel veelzijdig in de keuken. Maar bereiden als frieten is een dé grote aanrader. Maar je kan de groente ook stampen tot een heerlijke pastinaakpuree, bereiden in de oven, wokken, stomen en/of grillen op de barbecue.
Nee, want de schil is gewoon eetbaar én bevatten de meeste voedingstoffen. Maar voor gerechten als puree is het wél aan te raden. Met een geschilde pastinaak maak je een veel gladdere puree.