Zoervleis is stoofgerecht waarin poulet wordt gebruikt. Dat zijn de wat taaiere delen van het dier, die het meest bewogen hebben. Poulet kan van de rug, nek of schouder, maar ook van de billen of achterbenen zijn. Door het vlees te stoven, wordt het mals en zacht. 

Ingredienten

4
Personen

  • 800 g paardenpoulet* of runderpoulet
  • 120 g ontbijtkoek (bij Café Sjiek gebruiken ze Peijnenburg), plus 60-120 g extra om het zoervleis mee te binden
  • 2 witte uien
  • 400 ml natuurazijn
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 100-145 g donkere basterd- suiker (Bij Café Sjiek gebruiken ze 145 g suiker)
  • 125 g Limburgse stroop**

Keukenspullen

  • ovenschaal

Voor erbij

  • Dikke friet
  • mayonaise
  • appelmoes

Bereidingswijze

Totale tijd: 33 uur en 30 minuten

Dag 1 - avond
Snijd het vlees en de ontbijtkoek in blokjes van 2 bij 2 cm. Snipper de uien jn. Doe het vlees en de ui in een grote ovenschaal. Brokkel de ontbijtkoek erover. Voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker en stroop toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 400 ml water toe. Laat het vlees afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.

Dag 2 - avond
Verwarm de oven tot 80 °C. Zet de ovenschaal met het vlees in de oven en laat circa een nacht (9 uur) garen.

Dag 3 - avond
Doe het vlees in een grote pan en warm het op. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Proef en bind de saus met extra ontbijtkoek naar smaak. Voeg eventueel nog wat stroop naar smaak toe voor de juiste zoet-zuurverhouding. Serveer met friet, mayonaise en appelmoes.

*Hollands paardenvlees is online verkrijgbaar via www.slagerijwisker.nl.

**Bij Café Sjiek gebruiken ze rinse appelstroop, maar je kunt natuurlijk ook de ambachtelijke stroop (60 procent peren, 40 procent appels) van Puurvandewall gebruiken.

Dit recept komt uit het boek Nederland Kookboek.
De lekkerste lokale producten en gerechten door Laura de Grave. 
Uitgeverij Brandt, €30,-
Fotografie: Hans de Kort 

Geef je waardering

21
Zoervleis van Café Sjiek