Zambiaans feestmaal

8
Makkelijk

Bereidingswijze

120 minuten kooktijd
180 minuten totale tijd

Nyemba (bonen)

Kook de bonen circa 30 minuten, schenk het water eraf en kook opnieuw 30 minuten met schoon water.

Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes van circa 1 centimeter. Verhit een scheutje olie in een pan. Bak de uien bruin, voeg de tomaten toe en bak de tomaten kapot. Schil de aubergine en snijd ze in blokjes. Kook de aubergine circa 5 minuten in ruim kokend water. Laat uitlekken en meng de aubergines door de ui en tomaat. Laat de bonen uitlekken op een zeef. Voeg de bonen toe aan de pan en laat circa 15 minuten doorkoken op laag vuur.

Mbuzi (gebakken geit)

Halveer de citroen, pers het sap eruit en meng het sap en een beetje zout met het geitenvlees. Schenk water bij het vlees zodat het net onder staat en kook circa 1 uur met een deksel op de pan. Haal het vlees uit de pan en snijd het vlees in grove stukken. Verhit een scheutje olie in een pan, voeg het geitenvlees toe en bak het vlees in circa 10 minuten bruin. Pel en snipper de uien. Snijd de tomaten in blokjes. Breek het steeltje van de pepers af en plet de pepers in de vijzel. Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en tomaat circa 10 minuten. Voeg de pepers en vlees toe en stoof circa 10 minuten

 

Kalembula

Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en tomaat kort. Voeg de pinda’s en het water toe en kook circa 30 minuten op laag vuur. Kook de pompoenbladeren circa 4 minuten in kokende water en giet ze af, roer ze door het pindamengsel en stoof nog circa 10 minuten.

 

Kapenta (gebakken gedroogde visjes) 

Was de visjes in koud water en laat ze uitlekken op een zeef. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak ze in circa 5 minuten bruin. Pel en snipper de ui.

Snijd de tomaten in blokjes.  Voeg de ui en tomaat toe aan de visjes en breng op smaak met een beetje zout en eventueel wat peper. Bak nog circa 10 minuten door op laag vuur. Voeg de pindakaas en het water toe en laat circa 10 minuten sudderen.

 

Finkubala (gebakken rupsen)

Laat de rupsen circa 10 minuten wellen in water. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de rupsen circa 5 minuten tot ze een beetje hard zijn.

Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de ui en tomaat toe aan de rupsen en bak al roerend circa 10 minuten op een middelhoog vuur.

 

Nsima

Breng het water voor de nsima in een ruime pan aan de kook. Voeg al roerend langzaam een vierde van het maïsmeel toe en laat even binden. Voeg al roerend langzaam de rest van het maïsmeel toe. Breng de nsima het op smaak met een beetje zout. 

Dit is een recept van Tandy Sakala

Ingredienten

4
Personen

Nyemba (bonen)

  • 300 g jarpesi boontjes (gedroogd)
  • 2 uien
  • 4 tomaten
  • 1 aubergine (of drie garden eggs)
  • 1 l water
  • 4 el olie

Mbuzi (gebakken geit)

  • 1 citroen
  • 500 g geitenvlees
  • 1 tl zout
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 10 rawit pepers
  • 2 el zonnebloemolie

Kalembula

  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 100 g gemalen Afrikaanse pinda's
  • 150 ml water
  • 250 g pompoenbladeren (met bloemen)

Kapenta (gebakken gedroogde visjes)

  • 200 g gedroogde visjes
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • 2 el pindakaas
  • 100 ml water

Finkubala (gebakken rupsen)

  • 100 g gedroogde rupsen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 tomaat

Nsima

  • 200 g maïsmeel (nsima)
  • 120 ml water
Geef je waardering
8