Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook voor de witlof.
Aardappels koken
Schil en spoel de aardappels schoon. Halveer ze en leg ze in de pan. Vul de pan met water, voeg een beetje zout toe en kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.
Witlof
Snijd de bruine kontjes van de witlof. Niet teveel anders valt de witlof uit elkaar. Kook de witlof met deksel op de pan circa 4 minuten. Giet af en laat uitwasemen. Dat betekent dat je ze nog wat na laat stomen (af laat koelen). Omwikkel elk stronkje witlof met een plak ham en leg ze in de ovenschaal.
Gehaktballetjes
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, melk, versgemalen peper en het paprikapoeder en rol er mooie ronde gehaktballetjes van. Verhit een scheut olie en de bakboter in de pan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur in circa 10 minuten rondom goudbruin en gaar.
Kaassaus
Schenk de room in een pannetje, breng aan de kook en voeg de kaas toe. Zet het vuur uit. Roer goed door en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
Witlof met ham en kaas uit de oven
Verdeel de kaassaus over de ovenschalen. Bak de ovenschotel in de oven in circa 10 minuten goudbruin.
Aardappelpuree
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk en de roomboter toe en roer goed door tot het een smeuïg geheel is.
Aan tafel!
Verdeel de puree en de witlof met ham en kaas over de borden en leg op elk bord een lekker gehaktballetje.
0 reacties