Vijgenplaatkoeken

0
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Vijgenplaatkoek
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Roer de boter met de suiker smeuïg. Voeg één voor één de eieren toe. Meng het zelfrijzend bakmeel en het kaneelpoeder erdoor en roer tot een glad beslag. Hak de dadels fijn en roer door het beslag. Vet een diepe bakplaat in en bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag over de bakplaat. Snijd de steeltjes van de vijgen en snijd de vijgen in partjes. Druk de vijgenplakjes iets in het beslag. Bak de plaatkoek in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaatkoek afkoelen.

Glanslaag
Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de citroen en pers het sap eruit. Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de jam toe. Los de gelatine erin op en roer goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC. Bestrijk de vijgenplaatkoek met abrikozenjam en bestrooi met het amandelschaafsel. Snijd de koek in gelijke vierkanten.

Ingredienten

10
Porties

Beslag

  • 300 g roomboter
  • 300 g rietsuiker
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 6 eieren
  • 120 g gedroogde dadels zonder pit
  • 6 vijgen

Glanslaag

  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 citroen
  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 140 g abrikozenjam
  • 50 g amandelschaafsel

Extra nodig:

  • bakplaat van 40x30 cm
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
Geef je waardering
0