Donnie, oftewel De fenomeen, is naast ster op het podium ook een ster in de keuken. Hij heeft samen met Janny voor De Smaak van Nederland zijn fenomenale Vegan bamischijven gemaakt. We kunnen je verzekeren dat dit een succes gaat worden!

Ingredienten

8
Personen

Bami

  • 400 g mie
  • 1 kleine witte ui
  • 3 tenen (9401 knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • 1 dikke prei
  • 1 winterpeen
  • 1 paksoi
  • 2 el zonnebloemolie
  • (diepvries) doperwten
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl laospoeder
  • 1 handje taugé
  • 2 el ketjap
  • 2 tl sambal

Bamischijf

  • 2 bosuitjes
  • 75 g plantaardige magarine
  • 120 g bloem
  • 450 ml groentebouillon
  • 4 tl agar agar
  • eiervanger
  • paneermeel

Extra wok

  • wok
  • platte bak
  • steekring van ca 10 cm doorsnede
  • frituur of pan met frituurvet
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Bami 

Stap 1: 
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel in een vergiet met koud water en zet apart. 

Stap 2: 
Pel de knoflook en de ui. Snipper de ui en hak de knoflook en de peper(s) fijn. Was de prei en snijd in ringen. Schil de winterpeen en snijd in blokjes. Snijd de paksoi in repen.  

Stap 3: 
Verhit de olie in een wok en roerbak de ui, knoflook, peper, prei, wortel, paksoi en doperwten voor 6 min. Voeg gember, koriander, komijn en laos toe en roerbak 2 min mee.  Voeg de mie, taugé, 1 el ketjap en 1 tl sambal toe. Haal van het vuur. Weeg 1200 g van de bami af en snijd grof door. Snijd de bosuitjes fijn en meng door de bami.  

Bamischijven  

Stap 4:  
Zet de groentebouillon op. Smelt de margarine in een andere pan en voeg de helft van de bloem toe. Laat 3 min op laag vuur garen. Los de agar agar op in de hete groentebouillon. Voeg al roerend met een garde de bouillon toe aan de pan met de boter en de bloem en breng aan de kook. Zet het vuur laag en meng het mengsel door de bami. Breng daarna op smaak met de rest (of meer) van de ketjap de de sambal.  

Stap 5: 
Doe de bami in een platte lage bak en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat daarna minimaal 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast. Maak de eivervanger aan tot de hoeveelheid van 2 eieren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet in een diep bord. Doe de bloem en het paneermeel in 2 andere diepe borden. 

Stap 6: 
Steek met een steekring of glas van ca 10-12 cm doorsnede 8 cirkels uit het bamimengsel. Haal de cirkels eerst door het bord met de bloem, daarna door het bord met de eivervanger, en als laatst door het bord met paneermeel en laat 20 min. opstijven in de koelkast.  

Stap 7: 
Verhit de frituur tot 180°C. Frituur de bamischijven in gedeeltes in ca 4 min. goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Tip: 
Je kunt van de rest van de bami ook prima bamischijven maken en ze met bakpapier ertussen invriezen. Laat ze ontdooien voor het frituren. 

Dit recept is afkomstig uit het boek Donnie’s Kookboek van Rapper Donnie ISBN: 9789000368181 
Prijs: €17,99 
Verschijningsdatum: November 2019 
Spectrum 

 

Benieuwd naar andere recepten uit de Smaak van Nederland? > BEKIJK HIER DE RECEPTEN

Geef je waardering

26
bami 1
bami 2