's Middags voorbereiden
Gekaramelliseerde pijnboompitten
Verwarm een drupje olie in een koekenpan met een dikke bodem. Voeg de pijnboompitten toe en rooster op laag vuur in circa 2 minuten goudbruin.
Bestrooi met rietsuiker en laat in circa anderhalve minuut karamelliseren. Let op want dit kan snel verbranden.
Schep de pijnboompitten om met een hittebestendige spatel en laat ze afkoelen op bakpapier.
’s Avonds afmaken
Gorgonzola picante
Haal de kaas circa 15 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Peren
Schil de peren, snijd elke peer in 6 parten en verwijder het klokhuis. Verhit een grillpan, bestrijk de parten peer licht met olijfolie en gril ze in 2 minuten aan beide kanten goudbruin gestreept.
Stroop
Roer intussen de perenstroop lauwwarm in een steelpan.
Opmaak bord
Verdeel drie parten gegrilde peer over elk bord. Verbrokkel de gorgonzola tussen de peren. Lepel de perenstroop over de peren. Strooi de pijnboompitten over het gehele bord.
Tip: je kunt in plaats van pijnboompitten ook zonnebloempitten gebruiken.

Vin de Liquer uit Madiran
Bij deze toffe peertjes past een Vin de Liquer gemaakt van de Tannat druif uit het Zuid-Franse Madiran gebied. Als je portliefhebbers aan tafel hebt zal je die zeker een plezier doen met deze wijn. Maar ook voor diegene voor wie dit nieuw is, is het een spannende smaakervaring.
Ben je wel eens naar Santiago de Compostela gewandeld? Dan ben je vast en zeker door het herkomstgebied gekomen. Wellicht heb je die bedevaartstrip toen maar aan de pelgrims overgelaten. Met het drinken van een glaasje van deze wijn kom je toch nog enigszins in de buurt van een heilige ervaring.
De wijn heeft namelijk allerlei heerlijke aroma’s en smaken. Denk aan stroop, dadels, zwarte bessen en gekonfijte pruimen. Het is een versterkte wijn, wat inhoudt dat er wijnalcohol is toegevoegd. Desondanks is het niet zwaar en is het toegankelijker te drinken dan port.
door Corria Houthuizen
0 reacties