Texelse lamsbout in hooi met tuinbonensalade en venkeltzatziki

7
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
150 minuten totale tijd

Lamsbout
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak het hooi vochtig met wat water. Pel en snijd de knoflooktenen in langwerpige partjes Maak met behulp van een mesje sneetjes in het lamsvlees en steek hierin de knoflook en plukjes rozemarijn. Bestrooi het vlees met zout en peper.  Verhit de boter met een scheut olie in een grote braadpan en braad de lamsbout rondom goudbruin aan. Maal in de keukenmachine of hak met een mes de overige kruiden en meng met de olie tot pulp. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf de lamsbout in met de kruidenolie. Doe hooi in de braadslee en leg de lamsbout hierop. Bedek het vlees helemaal met hooi. Dek af met aluminiumfolie en zet de lamsbout in de voorverwarmde oven tot het een kerntemperatuur van 52°C heeft. Dit duurt zo’n 75-90 minuten (afhankelijk van het gewicht en de dikte van de bout).

Gegrilde groenten
Snijd de venkel in parten, schil de oerpenen en snijd ze in stukken. Halveer de hele knoflookbol horizontaal. Wentel alles door de olijfolie en rooster de groenten de laatste 45 minuten mee met de lamsbout.

Tuinbonensalade
Dop de tuinbonen en kook ze in kokend water in circa 5 minuten beetgaar of kook bevroren tuinbonen volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, spoel af onder de koude kraan en dubbeldop ze. Doe de tuinbonen in een kom. Was de veldsla en slinger droog. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Pluk het muntblad en snijd fijn. Rasp de helft van de schapenkaas. Doe de citroenrasp en het -sap, de munt, geraspte kaas en olijfolie bij de bonen en schep om. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de veldsla over 4 borden of een grote schaal en schep de tuinbonensalade erop. Schaaf krullen van de overige schapenkaas over het gerecht. Druppel er nog wat olie overheen.

Venkeltzatziki
Snijd of schaaf de venkel in fijne reepjes. Pel de knoflook. Vijzel het venkelzaad. Voeg de knoflook toe aan het venkelzaad en vijzel fijn. Meng met de geschaafde venkel en voeg de olijfolie en yoghurt toe. Pluk en snijd de muntblaadjes fijn en voeg toe aan de tzatziki. Breng op smaak met zout en peper.

Laat het vlees 15 minuten rusten alvorens het aan te snijden. Eet de lam met de gegrilde groenten en de venkeltzatziki erbij.

Ingredienten

6
Personen

Texelse lamsbout in hooi

  • 2 bollen knoflook
  • 1 bos rozemarijn
  • 1 lamsbout zonder bot (2 kg)
  • 100 g boter
  • olijfolie
  • 2 bossen kervel
  • 2 bossen dragon
  • 2 bossen munt
  • 2 bossen verveine

Gegrilde groenten

  • 1 venkel
  • 3 oerpenen
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie

Tuinbonensalade

  • 1.5 kg tuinbonen in de peul of 500 g diepvriestuinbonen
  • 50 g veldsla
  • 1 citroen
  • 0.5 bos munt
  • 100 g oude Texelse schapenkaas
  • 4 el olijfolie extra vergine

Venkeltzatziki

  • 1 venkel
  • 1 el venkelzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 200 ml dikke (Griekse) yoghurt of kwark
  • 1 bos munt

Extra nodig

  • 1 kg hooi
  • keukenmachine
  • braadslee
  • kernthermometer
  • vijzel
  • slacentrifuge
  • rasp
Geef je waardering
7