Tamme eendenborst met voorjaarsgroente en jus van dadels

38
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Eendenborst
Kruis de vetkant van de eend kruislings in (snijd niet in het vlees). Bak de eend, op laag vuur, op de vetkant in een droge koekenpan in circa 5 minuten bruin en krokant. Draai de eend om en bak circa 2 minuten aan de vleeskant. Laat de eend circa 5 minuten rusten op een bord afgedekt met aluminiumolie.

Jus met dadels
Breng de rode port en gevogeltefond samen aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg het merg toe aan de jus. Halveer de dadels, verwijder de pit en snijd de dadels grof. Voeg toe aan de jus. Laat het geheel in circa 10 minuten inkoken tot een derde van de hoeveelheid.

Voorjaarsgroente
Schil de bospenen en snijd samen met de asperges in schuine stukken. Verhit een scheut olie in de pan en bak de asperges en bospenen circa 5 minuten. Breng op smaak met een beetje zout, peper en komijnzaad. Voeg als laatste de raapstelen toe en blus af met balsamicoazijn. Laat de groente indien nodig uitlekken op een zeef en dep droog met keukenpapier.

Serveren
Trancheer de eend in plakken van circa een halve centimeter. Leg de groente in het midden van het bord en verdeel de eend erover. Lepel de jus met dadels erover.

Ingredienten

4
Personen

Eendenborst

  • 2 tamme eendenborsten

Jus met dadels

  • 100 ml rode port
  • 300 ml sterke gevogelte fond
  • 1 vanillestokje
  • 2 ontpitte dadels medjool

Voorjaarsgroente

  • 12 bospeen
  • 12 groene asperges
  • 1 el olie
  • 1 el komijnzaad
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 el balsamicoazijn

Extra nodig

  • aluminiumfolie
  • keukenpapier
  • zeef
Geef je waardering
38