Wist je dat bloemkool op veel meer manieren bereid kan worden dan het te koken en overgieten met kaassaus? Voor deze bloemkoolsalade gebruiken we bijvoorbeeld rauwe bloemkool samen met bulgur. 

Ingredienten

4
Personen

Tabouleh

  • 150 gr bulgur
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • 2 lente-uitjes
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje munt
  • 100 gr romanesco- of bloemkoolroosjes
  • 1 limoen
  • 4 kropjes little gem
  • olijfolie om in te bakken
  • 12 falafelballetjes
  • 1 el ras el hanout
  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el hazelnootolie
  • tahinsaus (voor erbij)

Benodigdheden

  • slacentrifuge
  • anti-aanbakpan

Bereidingswijze

Totale tijd: 28 minuten

Doe de bulgur met 300 ml water in een pan, breng aan de kook en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de bulgur 10 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de halve komkommer in de lengte in kwarten, schraap de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringen. Pluk de peterselie en munt en snijd het blad fijn. Snijd de bloemkoolroosjes klein. Pers de limoen uit. Haal de slablaadjes van de little gems los, was ze en slinger ze droog.

Doe de bulgur over in een slakom, roer de korrels los met een vork en laat iets afkoelen. Verhit intussen een scheut olijfolie in een antiaanbakpan en bak de falafelballetjes in circa 4 minuten rondom bruin. Voeg de tomaat, komkommer, lente-ui, kruiden, bloemkool, ras el hanout, extra vergine olijfolie en het limoensap toe en hussel alles met je handen door elkaar. Proef de tabouleh en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
Schep de tabouleh in een grote berg op een schaal en druppel de hazelnootolie erover. Leg de falafelballetjes rondom en druppel er eventueel wat tahinsaus overheen. Serveer per persoon een kommetje met little gem-blaadjes. Zet de grote saladeschaal in het midden van de tafel en laat gasten zelf met hun slablaadjes tabouleh scheppen.

Dit recept is afkomstig uit het boek: Van de saladebar

Geef je waardering

36
Tabouleh met bloemkool en falafel