De Griekse stoofschotel stifado wordt normaal gesproken gemaakt met rundvlees of konijn. In deze versie van BBQ Street wordt-ie gemaakt met verschillende soorten vis.

Ingredienten

4
Personen

Stifado

  • 8 el olijfolie
  • 6 kruidnagels
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 tl zwarte gemalen peper
  • 1 kg verse zilveruitjes of sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml (zoete) rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
  • 4 vleestomaten
  • 1 flinke scheut rodewijnazijn

Courgette

  • 2 courgettes
  • 2 el pesto

Vis

  • 100 g makreelfilet
  • 100 g heilbotfilet
  • 100 g zeebaarsfilet
  • 100 g roodbaarsfilet
  • 100 g kabeljauwhaas
  • 12 Garnalen

Marinade voor de garnalen

  • 1 rode chilipeper
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • olie

Aardappelpuree

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 50 ml melk
  • zout en peper
  • 20 g roomboter
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 bieslook

Extra nodig

  • houtsnippers
  • grillmatras
  • Dutch oven

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 45 minuten

Stifado

Stap 1:
Steek de barbecue aan. Verwarm een ruime scheut olijfolie in de Dutch oven, direct op de barbecue op een temperatuur van ca. 180°C. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en zwarte peper toe. Laat eventjes 2 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 2:
Pel de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Voeg dan de knoflook en de sjalotten toe. Laat dit circa 25 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de rode wijn en de tomatenblokjes (verse en uit blik) toe. Laat het nogmaals 20-25 minuten langzaam pruttelen tot de uitjes helemaal gaar zijn. Haal het deksel van de pan en kook het geheel iets in, gedurende ongeveer 15 minuten zodat het wat steviger wordt. Voeg nu de rode wijnazijn toe en maak op smaak met peper en zout.

Aardappelpuree:

Stap 1:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels en kook in circa 20 minuten gaar. Giet af en voeg een klontje boter, scheutje melk en nootmuskaat toe. Stamp tot puree. Snijd de bieslook fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.

Courgettes:

Stap 1:
Snijd dunne plakken van de courgettes en bestrooi ze met zout. Laat een kwartiertje liggen en spoel het zout eraf met water. Smeer de plakken in met olijfolie en grill de courgettes kort op de bbq. Bestrijk ze met pesto en rol ze op.

Vis en garnalen + bord opmaken

Stap 1:
Snijd de visfilets in kleine blokken en doe ze in het grilmatrasje. Plaats het grilmatras met de visstukjes indirect op het rooster en sluit het deksel. Gaar deze op 180°C circa 8-10 minuten. De vis moet nét gaar zijn, hij gaart namelijk nog heel iets door in de stifado. Schep de gerookte vis in de pan bij de stifado. Roer voorzichtig om de vis niet al teveel in stukken te breken.

Stap 2:
Snijd de peper in ringen. Pel en hak de knoflook. Meng de peper, knoflook, kerriepoeder en gemberpoeder met olie en marineer hierin de garnalen. Gril de garnalen boven direct hoog vuur in circa 4 minuten gaar. Serveer dit samen met de stifado en rolletjes courgette en aardappelpuree.

Nog geen barbecue in de tuin? Bekijk hier alle barbecues van Napoleon > 

Geef je waardering

42
Stifado