Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Dadelpuree

  • 250 g dadels zonder pit
  • 400 ml water

Cakebeslag

  • 25 ml water
  • 50 g suiker
  • 90 g boter
  • 275 g bruine basterdsuiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 60 g walnoten
  • 1 snufje zout
  • 300 g bloem
  • 7 g bakpoeder

Toffeesaus

  • 150 g suiker
  • 100 ml room
  • 1 el oploskoffie
  • 50 g boter

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • 1 tulbandvorm van circa 24 cm doorsnede
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 20 minuten

Dadelpuree
Snijd de dadels in stukjes en breng ze in het water aan de kook. Kook circa 10 minuten tot ze zacht zijn en pureer de dadels met de staafmixer.

Cakebeslag
Verwarm de oven voor op 200 ºC . Breng voor het suikerwater het water aan de kook en los de suiker erin op. Roer de boter, basterdsuiker en vanillesuiker glad en meng er één voor één de eieren door. Verkruimel de walnoten en meng ze met het suikerwater en het zout door het botermengsel. Roer de dadelpuree en de bloem en bakpoeder door het botermengsel. Vet de tulband in met boter en bestrooi de binnenkant van de vorm met een dun laagje bloem. Schenk het cakebeslag in de vorm en bak de cake in de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Toffeesaus
Karamelliseer in een pan de suiker beetje bij beetje. Breng de room aan de kook en los de oploskoffie erin op. Schenk de room bij de karamel en kook tot de karamel opgelost is. Roer de boter erdoor en schenk de saus in een kannetje.

Haal de taart uit de vorm en schenk de toffeesaus erover.

Geef je waardering

228
Sticky toffee cake