Siciliaanse chocoladetaart

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd
Moskovisch biscuit
Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Spatel de eidooiers door het eiwit en spatel de bloem en daarna de boter erdoor. Verdeel het beslag over twee kommen. Rasp de schil van de sinaasappel boven de ene kom en roer goed door. Meng in de andere kom het cacaopoeder goed door het beslag. Verdeel het donkere en lichte beslag over een met bakpapier beklede bakplaat zodat je een halve plaat chocolade- en een halve plaat sinaasappelbiscuit hebt. Bak het biscuit circa 6 minuten in de oven, laat het vervolgens afkoelen en haal het bakpapier eraf.

Steek uit zowel het chocolade- als uit het sinaasappelbiscuit een cirkel zo groot als de taartvorm. Snijd elke cirkel in 8 taartpunten. Bekleed de taartvorm ruim met plasticfolie en leg op de bodem om en om een chocolade- en een sinaasappel punt totdat de bodem bedekt is. Snijd het biscuit dat overblijft in repen en bekleed de zijkant van de vorm om en om met donkere- en lichte biscuitreepjes. Zorg ervoor dat de kleuren van de punten en zijkanten onderling verschillen. Bewaar de resterende punten.

Luchtige chocoladeroom
Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom met poedersuiker stijf en luchtig en roer er snel de gesmolten chocolade door. Doe de chocoladeroom in de beklede taartvorm en strijk de bovenkant glad. Bedek de chocoladeroom met de achtergehouden biscuitpunten en zet de taartvorm 30 minuten in de koelkast, het liefste met een bord erop.

Sinaasappelgelei
Week de gelatine in koud water. Breng het sinaasappelsap met het sap van de citroen en de suiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en roer de sinaasappeljam en de uitgeknepen gelatine erdoor. Zeef de gelei en laat circa 2 minuten afkoelen.

Haal de taartvorm uit de koelkast en zet een schaal op z'n kop op de taartvorm. Keer de taart om en neem de vorm en het plasticfolie weg. Geef de taart een glanslaagje door met een kwast de gelei erover te verdelen.

Garnering
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster het amandelschaafsel in 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen en zet de onderkant van de taart aan met het amandelschaafsel.

Ingredienten

10
Personen

Moskovisch biscuit

  • 90 g boter
  • 6 eieren
  • 175 g suiker
  • 1 sinaasappel
  • 140 g bloem
  • 25 g cacaopoeder

Luchtige chocoladeroom

  • 150 g pure chocolade
  • 750 ml slagroom
  • 3 el poedersuiker

Sinaasappelgelei

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 1 citroen
  • 50 g suiker
  • 250 g sinaasappeljam

Garnering

  • 50 g geschaafde amandelen

Extra nodig

  • taartpan van 22 cm doorsnede
  • steker van 22 cm
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • pizzames
Geef je waardering
1