De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

schwarzbeer-nocken

Deze bessenpannenkoekjes wil je proberen!

Schwarzbeernocken (wilde-bessenpannenkoekjes)

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

Schwarzbeernocken (wilde-bessenpannenkoekjes) kun je alleen maken met wilde zwarte of blauwe bessen, met geteelde bessen werkt ‘t niet. In Nederland zijn wilde blauwe bessen ingevroren te koop. Als je in Oostenrijk verse wilde bessen hebt geplukt, voeg dan 50 ml melk toe aan de bessen en de bloem. Verse bessen bevatten minder vocht dan ingevroren bessen.

Dit recept komt uit mijn kookboek Heerlijk Oostenrijk.

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Meng de bessen krachtig met de bloem met een houten spatel in een kom. Plet ongeveer de helft van de bessen zodat het sap eruit komt.

  2. Verhit steeds 5 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Vorm met 2 eetlepels ovalen vormpjes (Nocken) bessenmassa en bak ze per 3 stuks in de koekenpan. Tijdens het bakken zakken ze uit tot kleine pannenkoekjes.

  3. Bestrooi de Nocken tijdens het bakken na ongeveer 3 minuten met kristalsuiker en draai ze om. Bestrooi opnieuw met kristalsuiker en bak opnieuw 3 minuten. Draai ze nog een keer en bak enkele seconden, zodat ook aan deze kant de suiker karamelliseert. Herhaal met de rest van het beslag.

  4. Serveer de Schwarzbeernocken bestrooid met poedersuiker.

    Lekker met vanille-ijs, iets gezoete zure room of een glas koude melk.

Tip van Laura

Van Schwarzbeernocken worden je tanden en tong helemaal blauw. Even bijten in een plakje citroen helpt met schoonmaken.

laura de grave

Ontdek Salzburg in Heerlijk Oostenrijk

In deze aflevering van Heerlijk Oostenrijk ontdekt Laura de Grave de Alpenkeuken, die bekend staat om haar heerlijke zuivel, kruiden en vruchten. Laura gaat van hoge toppen naar diepe valleien en proeft schapenmelkijs, plukt kruiden voor in traditionele Fleischkrapfen en leert supersimpele, maar ook deze overheerlijke blauwe-bessenpannenkoekjes maken. 

Salzburgerland

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker