Saté kambing met lontong en gado gado

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Dit gerecht maakte Tuti in aflevering 6 van The Chefs' Line Nederland. 

Marineren

Pel en snij de sjalotten en knoflook. Schil en snij de gember in stukjes. Snij de rawits in stukjes. Maal de sjalotjes, knoflook, gember en rawit in de blender fijn. Snij het geitenvlees in kleine blokjes. Meng een derde deel van het rawitmengsel met het vlees. Rasp de gula djawa. Meng dit met de ketjap manis, ketjap asin en 1 el limoensap. Schep door het vlees en laat 20 minuten in een marinadebox marineren of 2 uur tot 1 nacht op traditionele wijze.

Gado gado

Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn. Laat schrikken onder koud water en snij in partjes. Snij de groenten. Blancheer de sperziebonen en taugé en spoel met koud water af. Snij de komkommer in plakjes of stukjes en scheur de sla. Snij de lontong in blokjes.

Gado gado saus

Fruit de helft van het overgebleven rawitmengsel in wat olie in een pan. Voeg de pindakaas toe met de gula djawa, een royale scheut ketjap manis en ketjap asin naar smaak. Kook even en pureer dan tot een gladde saus. Verdun met een scheutje water tot yoghurtdikte.

Ketjapsaus

Fruit het overgebleven rawitmengsel in wat olie in een pan aan. Voeg de ketjap manis, ketjap asin, korianderpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, gula djawa, limoensap en sirachasaus toe. Kook tot een stroperige saus. Verdeel de saus over twee kommetjes en gebruik het ene deel om de saté op de grill te bedruipen. Serveer het andere deel bij de saté.

Grillen en serveren

Steek de grill aan. Rijg het gemarineerde vlees aan de satéstokjes en rooster om en om. Bestrijk de saté tijdens het grillen met ketjapsaus. Presenteer de groenten en het ei op het bord en lepel de gado gado saus erover heen. Bestrooi met gebakken ui en verkruimel de kroepoek erboven. Haal de saté van de grill en bestrijk nogmaals met ketjapsaus. Serveer met de gado gado, lontong en de overige ketjapsaus ernaast.

Ingredienten

4
Personen

Saté

  • 250 g sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 6 rawits
  • 500 g geitenlamsvlees (heup of bot)
  • 0,33 schijfje gula djawa (palmsuiker)
  • 1 scheut ketjap manis
  • 100 ml ketjap manis naar smaak
  • 1 limoen

Gado gado

  • 2 eieren
  • 150 g sperziebonen
  • 100 g taugé
  • 1 kleine komkommer
  • 1 kleine krop romaine sla
  • 150 g lontong
  • gebakken uitjes
  • 75 g garnalenkroepoek

Gado gado suas

  • 1 scheutje arachideolie
  • 5 el pindakaas
  • 0,33 schijfje gula djawa (palmsuiker)
  • 1 scheutje ketjap manis
  • ketjap asin naar smaak

Ketjapsaus

  • 1 scheutje arachideolie
  • 100 ml ketjap manis
  • ketjap asin naar smaak
  • 3 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 3 tl knoflookpoeder
  • 0,33 schijfje gula djawa (palmsuiker)
  • limoensap naar smaak
  • 1 el sriracha-saus
Geef je waardering
5