Deeg
Stap 1:
Meng het meel met de suiker en het zout. Snijd de boter in stukjes en kneed deze er met je vingertoppen doorheen.
Stap 2:
Wanneer je fijne kruimels hebt voeg dan de azijn en het water toe en kneed kort en snel tot een gelijkmatig deeg. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.
Vulling
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Stap 2:
Verwijder de klokhuizen en snijd de appels met schil in partjes.
Stap 3:
Meng in een kom de appels met de suiker, honing, banketbakkersroompoeder en kaneel. Het instantpoeder zal veel vocht opnemen dat uit de appels komt. Dit voorkomt dat de vlaaivulling te nat wordt. Je kunt hiervoor eventueel ook maïzena gebruiken.
Appelvlaai
Stap 1:
Beboter de vlaaivorm en leg eventueel bakpapier op de bodem. Rol de helft van het deeg uit tot een ronde plak en bekleed de vlaaibodem hiermee. Strooi het amandelmeel over de bodem. Dit zal helpen het vocht uit de appels op te vangen, maar geeft de vlaai ook een lekkere amandelsmaak. Verdeel de appelvulling over de vorm.
Stap 2:
Rol de andere helft van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd hiervan repen van 2 cm breed. Bestrijk de repen met ei en rol ze spiraalvormig op. Leg deze deegspiralen vanuit het midden, gerold op de vlaai. Sluit de deegspiralen goed aan op elkaar en werk tot aan de buitenrand.
Stap 3:
Bestrooi de bovenkant met rietsuiker en bak de vlaai op 190 °C in de oven in circa 50 minuten gaar.
2 reacties