De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rustieke appelvlaai

Rustieke appelvlaai is gegarandeerd een succes!

45 min voorbereidingstijd
80 min kooktijd
Rustieke Applevlaai

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Appelkruimeltaart, klassieke appeltaart of juist een rustieke appelvlaai. Het maakt ons niet uit want wij lusten ze allemaal!

Bereidingswijze

Deeg

Stap 1:
Meng het meel met de suiker en het zout. Snijd de boter in stukjes en kneed deze er met je vingertoppen doorheen.

Stap 2:
Wanneer je fijne kruimels hebt voeg dan de azijn en het water toe en kneed kort en snel tot een gelijkmatig deeg. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190
°C.

Stap 2:
Verwijder de klokhuizen en snijd de appels met schil in partjes.

Stap 3:
Meng in een kom de appels met de suiker, honing, banketbakkersroompoeder en kaneel. Het instantpoeder zal veel vocht opnemen dat uit de appels komt. Dit voorkomt dat de vlaaivulling te nat wordt. Je kunt hiervoor eventueel ook maïzena gebruiken.

Appelvlaai

Stap 1:
Beboter de vlaaivorm en leg eventueel bakpapier op de bodem. Rol de helft van het deeg uit tot een ronde plak en bekleed de vlaaibodem hiermee. Strooi het amandelmeel over de bodem. Dit zal helpen het vocht uit de appels op te vangen, maar geeft de vlaai ook een lekkere amandelsmaak. Verdeel de appelvulling over de vorm.

Stap 2:
Rol de andere helft van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd hiervan repen van 2 cm breed. Bestrijk de repen met ei en rol ze spiraalvormig op. Leg deze deegspiralen vanuit het midden, gerold op de vlaai. Sluit de deegspiralen goed aan op elkaar en werk tot aan de buitenrand.

Stap 3:
Bestrooi de bovenkant met rietsuiker en bak de vlaai op 190
°C in de oven in circa 50 minuten gaar.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

Rudolph's Bakery

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Zag het maken van deze vlaai op tv. Kan het recept ook met bloem gemaakt worden. En in welke verhouding bloem en vocht is dan te gebruiken?
Wil Smit
02-12-2023
Alsof ik een volkorenbrood met appel eet. Ziet er prachtig uit maar het is geen smakelijke vlaai. Jammer ik had er meer van verwacht.
Wil Smit
01-04-2024

Ook lekker