Rudolph’s cupcakes

24
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
120 minuten totale tijd

Cupcakes
Wel de krenten circa 1 uur in warm water. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de pecannoten circa 8 minuten en hak in stukjes. Smelt de boter. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, suiker, en de speculaaskruiden. Meng ei, melk en gesmolten boter door het droge mengsel. Spatel de krenten en de gehakte pecannoten erdoor. Verdeel de cupcakevormen over de cupcaketray. Vul de vormpjes voor drie kwart met het beslag. Bak de cupcakes in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Cranberrycompote
Breng de cranberries met de suiker en het water aan de kook. Kook in circa 15 minuten tot een compote en laat afkoelen.

Botercrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een scheutje melk achter. Breng de rest van de melk samen met het vanillemerg en de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met het scheutje melk en de bloem los. Giet de warme melk op het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de banketbakkersroom toe en meng tot een egale botercrème. Roer de afgekoelde cranberrycompote erdoor.

Rendierkoekjes
Verwarm de oven voor op 200 C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Zeef de bloem boven het aanrecht en maak er een kuiltje in. Meng in het kuiltje poedersuiker, ei en boter. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor tot een egaal deeg. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van circa 5 millimeter dikte. Steek koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen.

Tip: als je restjes deeg overhoudt, kun je dit invriezen om later nog eens te gebruiken.

Garnering rendierkoekjes
Kneed de marsepein met bietensap en bietenpoeder tot een egaal roze kleur. Draai kleine bolletjes van de marsepein voor het neusje van de rendieren. Smelt de chocolade au bain-marie en schep deze in een cornetje van bakpapier. Spuit met de chocolade een gewei en oogjes op de afgekoelde rendierkoekjes. Roer de poedersuiker met water tot een spuitbaar glazuur en plak het marsepeinen neusje hiermee vast.

Opbouw cupcakes
Schep de cranberry-botercrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Spuit rozetten op de cupcakes. Garneer de cupcakes met de rendierkoekjes.

Ingredienten

12
Porties

Cupcakes

  • 50 g krenten
  • 50 g pecannoten
  • 60 g boter
  • 200 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 120 g suiker
  • 100 g bruine suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 180 ml melk

Cranberrycompote

  • 200 g cranberries (diepvries)
  • 75 g suiker
  • 50 ml water

Botercrème

  • 1 el vanillesuiker
  • 250 ml melk
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 250 g zachte boter
  • 60 g poedersuiker

Rendierkoekjes

  • 0.5 vanillestokje
  • 300 g bloem
  • 150 g poedersuiker
  • 1 ei
  • 150 g boter

Garnering rendierkoekjes

  • 100 g marsepein
  • 1 scheutje bietensap
  • 1 mespuntje bietenpoeder
  • 100 g pure chocolade
  • 2 el poedersuiker
  • 1 scheutje water

Extra nodig

  • cupcaketray
  • cupcakevormpjes
  • plasticfolie
  • bakplaat
  • bakpapier
  • spuitzak met gekartelde spuitmond
  • bloem om te bestuiven
  • steker van 6 cm doorsnede
Geef je waardering
24