Remco’s Baked Alaska

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

300 minuten totale tijd

Harde wenerdeeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 1 cm en steek een cirkel eruit ter grootte van de omtrek van de bombevorm.

Pecan Joconde
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Smelt de boter. Maal de pecannoten fijn. Klop het eiwit met de helft van de suiker tot een stevig schuim. Klop de eieren met de resterende suiker los. Voeg de fijngemalen pecannoten en de gesmolten boter toe aan de losgeklopte eieren. Voeg de bloem toe en spatel het eiwitschuim erdoor. Strijk het beslag dun uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de joconde in circa 6 minuten gaar. Steek een cirkel eruit ter grootte van de omtrek van de bombevorm. Gebruik de rest van het biscuit voor het bekleden van de bombevorm.

Pecannougatine
Rooster de pecannoten circa 8 minuten. Laat afkoelen. Karamelliseer de suiker en voeg de pecannoten toe. Verdeel de pecannotenkaramel over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen. Maal tot nougatine in het bakje van de staafmixer.

Vulling
Bekleed de bombevorm met plasticfolie en vervolgens met het jocondebiscuit.

Parfait
Klop de slagroom met de helft van de suiker tot yoghurtdikte. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de eidooiers met de rest van de suiker, wijn, ahornsiroop en het vanillemerg au bain-marie. Klop vervolgens koud op ijswater. Spatel de slagroom door de afgekoelde eiermassa. Meng de pecannougatine door de parfaitmassa. Giet de massa in de bombevorm. Dek de bombevorm af met de biscuitbodem. Vries de parfait circa 4 uur in.

Italiaans schuim
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Klop de eiwitten met een klein beetje suiker tot stijve pieken in een vetvrije kom. Breng in een pan het water met de resterende suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Giet de suikersiroop druppelsgewijs bij het eiwit en klop het eiwit koud.

Besmeer de cirkel harde wenerdeeg met een beetje Italiaans schuim. Zet de parfait op de cirkel harde wenerdeeg. Verdeel het Italiaanse schuim over de taart. Zet de Alaska taart circa 5 minuten in de oven tot het eiwit goudbruin is.

Ingredienten

1
Porties

Harde wenerdeeg

  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei

Pecan Joconde

  • 50 g boter
  • 90 g pecannoten
  • 100 g eiwit
  • 130 g suiker
  • 3 eieren
  • 50 g bloem

Pecannougatine

  • 100 g suiker
  • 100 g pecannoten

Parfait

  • 625 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 8 eidooiers
  • 4 el witte wijn
  • 1 scheutje ahornsiroop

Italiaans schuim

  • 100 ml water
  • 375 g suiker
  • 4 eiwitten

Extra nodig

  • bombevorm
  • bakplaat
  • bakpapier
  • staafmixer met bijbehorend bakje
Geef je waardering
3