Pompoensoep doet je misschien al snel aan de herfst denken, maar eigenlijk zijn er zoveel momenten waarop je deze soep kunt eten. Eigenlijk vind je gedurende het hele jaar wel geschikte momenten om je lepel in pompoensoep te zetten. 

Krijg je veel bezoek over de vloer, dan het is slim om een grote pan pompoensoep te maken, zoals deze romige pompoensoep met onder andere flespompoen, ui, gember, knoflook en kokosmelk. Een makkelijk recept dat je goed kunt voorbereiden voor de momenten dat je veel bezoek over de vloer krijgt. Of voor tijdens de Ramadan, waarvoor 24Kitchen’s chef Mounir Toub ‘m maakt. 

Pompoensoep maken

De gouden tip voor het maken van pompoensoep, en eigenlijk voor elke soep: begin met een gebakken uitje. Voor deze pompoensoep gebruik je gesnipperde ui met fijngesneden verse gember als basis. Nog zo’n goede tip van chef Mounir Toub is de pompoen roosteren in de oven, voordat je ‘m in de soep verwerkt. Op die manier krijgt de soep een mooie, volle smaak. Gebruik tijdens het roosteren olie, en wees niet bang om die olie ook in de soep te verwerken. “De olie die erbij komt heeft heel veel smaak en zorgt ervoor dat alle smaken vermengd worden.” Voor een echte Marokkaanse vibe kun je de pompoen soep garneren met verse munt en verse dadels. 

Mounir Toub

Ingredienten

4
Personen

Pompoensoep

  • 1 rode ui
  • 2 cm gember
  • 1 flespompoen
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl ras el hanout
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 l water
  • 40 g pompoenpitten
  • 5 blaadjes munt
  • 50 ml kokosmelk

Extra nodig

  • bakpapier
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de gember fijn. 

Stap 2

Halveer de pompoen in de lengte, verwijder de schil en de pitten en snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met een beetje olie en bak de pompoenblokjes circa 15 minuten in de oven. 

Stap 3

Verhit een scheutje olie in een pan en bak het komijnzaad circa 2 minuten tot de zaadjes openspringen. Voeg de ui, gember en ras el hanout toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de saffraandraadjes, het water en de pompoen toe en laat 15 minuten afgedekt pruttelen.

Stap 4

Rooster de pompoenpitten circa 5 minuten in een droge koekenpan. Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de munt in dunne reepjes.

Pompoensoep serveren

Schenk de soep in soepborden, garneer met munt en pompoenpitten en schenk er een beetje kokosmelk in.

Pompoensoep variaties

Klopt jouw hart sneller voor pit, maak dan ook eens onze pittige pompoensoep. Wil je wat origineler uit de hoek komen, ga dan voor de pompoensoep met kerriecrème. Voor een maaltijdvullend recept maak je de pompoensoep met gemarineerde dorade

Geef je waardering

125
Pompoensoep