Gehaktballen zoals de moeder van Rudolph ze altijd maakte. Ouderwets lekker en met een vleugje pit. Samen met gestoofde rode kool en een crunchy aardappelpuree is dit een échte winterklassieker. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Gehaktballen

  • 1 ui
  • 400 g half-om-half-gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl sambal
  • 1 tl gembersiroop
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 30 g roomboter
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 scheutje ketjap manis

Rode kool met appels

  • 1 rode kool
  • 1 appel
  • 1 rode ui
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 200 ml bessensap
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels bosbessenjam
  • 1 eetlepel maïzena

Aardappel-cashewpuree

  • 60 g cashewnoten
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 150 ml volle melk
  • 100 g roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • bladpeterselie om gerecht mee te garneren

Extra nodig

  • braadpan
  • pureestamper

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 10 minuten

Gehaktballen

Stap 1:
Snipper de ui. Meng in een kom het gehakt, ui, ei, paneermeel, kerriepoeder, sambal, gembersiroop, tomatenpuree en peper en zout. Vorm met natte handen ballen van het gehaktmengsel. Je kunt hiervoor ook een ijsknijper gebruiken.

Stap 2:
Smelt de boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom goudbruin. Blus af met een kopje water en een scheutje ketjap. Laat de gehaktballen met de deksel op de pan circa 25 minuten zachtjes garen.

Rode kool met appel

Stap 1:
Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool fijn.

Stap 2:
Schil en snijd de appel in blokjes. Snipper de ui. Snijd met een dunschiller een stukje van de schil van de sinaasappel.

Stap 3:
Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Bak de ui, rode kool, appel en de speculaaskruiden circa 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Blus af met het bessensap en voeg de sinaasappelschil toe.

Stap 4:
Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in circa 25 minuten gaar. Breng op smaak met de bosbessenjam. Meng de maizena met een scheutje water tot een papje en voeg toe aan de rode kool. Roer goed door en laat nog even doorwarmen.

Aardappel-cashewpuree

Stap 1:
Rooster de cashewnoten in de oven of in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof door.

Stap 2:
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in water met een beetje zout in circa 10-15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stoom droog.

Stap 3:
Verwarm de melk in een steelpan en voeg de helft van de boter en een beetje nootmuskaat toe. Stamp de aardappelen met de melk met een pureestamper tot puree. Voeg de rest van de boter toe en meng de gehakte cashewnoten erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph’s Winterklassiekers

Geef je waardering

185
Gehaktbal + rode kool
Gehaktbal + rode kool 2