De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pittige gehaktballen met rode kool en aardappel-cashewpuree

Gehaktballen zoals de moeder van Rudolph ze altijd maakte. Ouderwets lekker en met een vleugje pit. Samen met gestoofde rode kool en een crunchy aardappelpuree is dit een échte winter klassieker. 

45 min voorbereidingstijd
25 min kooktijd
Gehaktbal + rode kool

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Gehaktballen

  1. Snipper de ui. Meng in een kom het gehakt, ui, ei, paneermeel, kerriepoeder, sambal, gembersiroop, tomatenpuree en peper en zout.

  2. Vorm met natte handen ballen van het gehaktmengsel. Je kunt hiervoor ook een ijsknijper gebruiken.  

  3. Smelt de boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom goudbruin.

  4. Blus af met een kopje water en een scheutje ketjap. Laat de gehaktballen met de deksel op de pan circa 25 minuten zachtjes garen.  

Rode kool met appel

  1. Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool fijn. 

  2. Schil en snijd de appel in blokjes. Snipper de ui. Snijd met een dunschiller een stukje van de schil van de sinaasappel.

  3. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Bak de ui, rode kool, appel en de speculaaskruiden circa 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Blus af met het bessensap en voeg de sinaasappelschil toe.

  4. Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in circa 25 minuten gaar. Breng op smaak met de bosbessenjam.

  5. Meng de maizena met een scheutje water tot een papje en voeg toe aan de rode kool. Roer goed door en laat nog even doorwarmen. 

Aardappel-cashewpuree

  1. Rooster de cashewnoten in de oven of in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof door.

  2. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in water met een beetje zout in circa 10-15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stoom droog. 

  3. Verwarm de melk in een steelpan en voeg de helft van de boter en een beetje nootmuskaat toe. Stamp de aardappelen met de melk met een pureestamper tot puree.  

  4. Voeg de rest van de boter toe en meng de gehakte cashewnoten erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper. 

De dagen worden korter en het wordt steeds kouder. Dat kan alleen maar betekenen dat het winterseizoen weer is aangebroken. En dat is goed nieuws voor 24Kitchen-chef Rudolph van Veen. Hij is dol op dit seizoen en vooral op de winterse gerechten. In Rudolph's Winterklassiekers deelt hij zijn favoriete recepten.

 

Winterklassiekers

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

3 reacties

Heerlijk recept en makkelijk te maken.
Melissa Jailey
19-11-2023
Ga ik zeker proberen lijkt een heerlijk recept
Bedankt
Dineke - Meijer
03-01-2024
Heerlijk de rode kool ..
Corrie Blankers
04-01-2024

Ook lekker