Pastiera Napoletana (Napolitaanse taart)

11
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur en 30 minuten totale tijd

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Kneed het vanillemerg in een diepe kom met de rest van de ingrediënten goed door. Pak het deeg in met plasticfolie. 

Vulling

Kook de tarly volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af. Verwarm de melk op laag vuur in een hoge pan. Voeg de tarly, boter en citroenrasp toe en laat circa 5 minuten koken. Zet het vuur uit. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Snijd het gedroogde fruit fijn. Meng de hele eieren en de eidooiers met de suiker, ricotta, kaneelpoeder, limoncello, het gedroogde fruit en het vanillemerg in een grote kom. Schenk de melk met de tarly erbij en roer alles goed door. Laat de vulling circa 2 uur afkoelen.

Opbouw

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.

Rol het deeg uit en bedek de springvorm ermee. Snijd het overtollige deeg eraf en bewaar voor later. Vul de springvorm met de vulling. Rol het overtollige deeg uit en snijd er lange banen van. Leg de banen kruislings in een ruitvorm over de taart. Kluts het eitje en smeer het deeg ermee in. Bak de taart in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de springvorm en laat circa 15 minuten afkoelen. Bestuif rijkelijk met poedersuiker.

Serveren

Snijd punten uit de taart en serveer met een kopje espresso of een glaasje limoncello.

Ingredienten

1
Personen

Deeg

  • 1 vanillestokje
  • 250 g bloem
  • 125 g zachte roomboter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Vulling

  • 125 g tarly
  • 200 ml melk
  • 30 g boter
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 100 g gedroogd, gemengd fruit
  • 4 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 350 g ricotta
  • 350 g suiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 25 ml limoncello

Opbouw

  • 1 ei
  • poedersuiker

Extra nodig

  • plasticfolie
  • bakpapier
  • springvorm
  • staafmixer + staafmixerbakje
Geef je waardering
11