De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

palatschinken

Maak de traditionele palatschinken. Een Oostenrijkse delicatesse die je echt eens geproefd moet hebben. 

35 min voorbereidingstijd
palatschinken met abrikozen

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

"Palatschinken zijn hele dunne Oostenrijkse pannenkoekjes, nog dunner dan crêpes. In Wenen worden ze met van alles belegd, van zoet tot hartig, maar traditioneel is met abrikozen. De truc is ze zo dun te bakken dat erdoorheen kunt zien."

Bereidingswijze

Palatschinken

  1. Meng de eieren, suiker, bloem en een mespunt zout met de garde in een kom. Voeg de melk en slagroom toe en meng met een garde tot een dun beslag.

  2. Verhit 5 g roomboter in een crêpepan of koekenpan op hoog vuur en schep er een halve soeplepel beslag in. Draai de pan snel rond zodat de hele bodem dun bedekt is. 

  3. Bak de Palatschinken telkens op middelhoog vuur in 1½ -2 minuten aan een kant gaar. Keer en bak nog 10 seconden aan de andere kant.

  4. Besmeer de (wittere) binnenkant van elke Palatschinken vlak voor serveren met 1½ el Marillenmarmelade.

  5. Rol de Palatschinken op. Serveer eventueel met Marillenröster.

MARILLENRÖSTER

  1. Verhit de geleisuiker en het water in een kookpan. Laat iets karamelliseren en voeg 8 gehalveerde abrikozen zonder pit toe.

  2. lus af met abrikozen-Schnaps. Laat 3-5 minuten inkoken of tot de abrikozen zacht zijn. 

  3. Haal met een lepel 12 mooie halve abrikozen eruit en pureer de rest voor de abrikozenpuree. 

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker