De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

paddenstoelenrisotto met coquilles en geglaceerde wortels

Week het eekhoorntjesbrood circa 1 uur in ruim warm water. Pel en snipper de sjalot. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en laat hierin de sjalot zachtjes fruiten. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend op laag vuur tot de rijstkorrels gaan glanzen. 

60 min voorbereidingstijd
50 min kooktijd
Paddenstoelenrisotto met coquilles en geglaceerde wortels

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Paddenstoelenrisotto (ca 30 minuten)
Week het eekhoorntjesbrood circa 1 uur in ruim warm water. Pel en snipper de sjalot. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en laat hierin de sjalot zachtjes fruiten. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend op laag vuur tot de rijstkorrels gaan glanzen. Voeg de wijn toe en roer tot alle wijn is opgenomen door de rijst. Knijp het eekhoorntjesbrood uit en zeef het weekvocht door een fijne zeef of koffiefilter. Voeg een scheutje van het weekvocht toe aan de rijst. Schep steeds een soeplepel bouillon in de pan en roer tot de rijst de bouillon helemaal heeft opgenomen. Voeg dan pas de volgende lepel bouillon toe. Voeg het geweekte eekhoorntjesbrood toe en laat de risotto op laag vuur al roerend in circa 20 minuten garen. Klop intussen de slagroom lobbig. Maak de kastanjechampignons schoon en bak ze in een scheutje olijfolie. Voeg, als de risotto gaar is, de champignons toe. Breng de risotto op smaak peper en de kaas. Spatel de lobbige slagroom erdoor zodat je een mooie romige risotto krijgt.

Coquilles (ca 10 minuten)
Haal de coquilles uit de schelp en spoel ze kort onder koud water droog ze met keukenpapier. Verhit een heel klein scheutje olie in de pan en bak de coquilles circa 1-2 minuten per kant, breng ze op smaak met zout en peper en haal ze uit de pan.

Geglaceerde wortels (ca 10 minuten)
Schil en was de winterpenen en snijd ze in plakjes of reepjes. Laat de boter in een pan op middelhoog vuur smelten. Voeg de winterpeen en honing toe en blus af met water tot ze net onder staan. Laat het water verdampen en controleer de gaarheid van de wortels. Voeg wanneer ze nog niet gaar zijn een scheutje water toe en laat het verdampen zodat de boter een mooi glanzend laagje aan de wortels geeft. Breng op smaak met zout en peper.

Rudolph van Veen gaat terug naar de basis van het koken en geeft voorlichting over Nederlandse producten. In elke aflevering staat één groente of product centraal. Rudolph bezoekt de kwekerij zodat men kan zien waar ingrediënten vandaan komen en hoe hoog de kwaliteit van deze Nederlandse producten is. Samen met Rob Baan ontdekt hij de verhalen achter de heerlijkste Nederlandse groente, maar ook bezoekt hij bijvoorbeeld bedrijven waar Nederlandse kazen gemaakt worden en boerderijen met scharrelvlees. Vervolgens worden er heerlijke recepten bereid met deze producten, waarbij voldoende uitleg wordt gegeven over de verschillende ingrediënten en kooktechnieken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker