Pachamanca uit de Andes in Peru

3
Makkelijk

Bereidingswijze

15 minuten kooktijd
60 minuten totale tijd

Marinade
Pel de knoflook en pureer de knoflook met de rest van de ingrediënten in de blender tot een middelfijne marinade.

Pachamanca
Verhit een scheutje olie in een ruime pan en bak de kippenbouten om en om circa 2 minuten. Zet het vuur uit en haal de kippenbouten uit de pan. Breng de marinade op middelhoog vuur al roerend in de pan waarin de kip is gebakken aan de kook. Kook circa 5 minuten door tot de marinade goed gaar is. Verdeel de marinade over twee kommen. Serveer één kom marinade afgekoeld als saus. Marineer de kippenbouten en de groente in de andere kom marinade.

Verwijder de bladeren van de maïskolven, bewaar de bladeren en snijd de maïskolven in drieën. Verdeel alle ingrediënten in lagen over de pan waar de marinade in is gekookt. Begin hierbij met het vlees, vervolgens de aardappels, daarna de maïs en eindig met de tuinbonen. Dek de pan af met de maïsbladeren en leg daar overheen een laag bananenbladeren. Leg een deksel op de pan. Bak het vlees en de groente circa 15 minuten op hoog vuur. Zet het vuur laag en laat het circa 50 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat de pachamanca nog circa 5 minuten staan alvorens het deksel te verwijderen en het gerecht te serveren.

Dit is een recept van Alma Inkary

Alma maakte een heel traditioneel gerecht: de Pachamanca. Die naam slaat eigenlijk op de bereidingswijze van het gerecht. Alma maakte het gerecht in een pan, maar traditioneel wordt het bereid in een natuurlijke oven. Deze oven wordt gemaakt door gloeiend hete stenen in een gat in de grond te doen. Daar komen de ingrediënten, zoals aardappels, groenten, kruiden en vlees in. De ingrediënten worden afgedekt met bananenbladeren en de oven wordt dicht gemaakt met aarde. 

Ingredienten

4
Personen

Marinade

  • 4 teentjes knoflook
  • 4 aji panca (rode peper uit Peru)
  • 50 g achiote (orleaan vruchtpoeder)
  • 50 g huacatay (zwarte munt)
  • 200 ml olijfolie
  • 1 tl zout

Alternatief voor de marinade

  • 2 Spaanse pepers
  • 4 gedroogde tomaten
  • 50 g paprikapoeder
  • 25 g oregano
  • 25 g tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 ml zout

Pachamanca

  • olijfolie
  • 4 kippenbouten
  • 1.5 kg roseval aardappels
  • 1 kg zoete aardappels
  • 1 kg tuinbonen in de peul
  • 4 babymaïskolven
  • 1 pak bananenbladeren

Extra nodig

  • blender
  • ruime pan met minimaal 6 liter inhoud
Geef je waardering
3