Oesterzwambonbon met olijvenvinaigrette

17
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Oesterzwambonbon

Pel en snipper de sjalotten en knoflook ragfijn. Fruit glazig in olijfolie in circa 2 minuten. Haal de stelen van de kastanjechampignons. Snijd de champignons in blokjes. Snijd de oesterzwammen in repen en daarna in kleine stukjes. Voeg de champignons en oesterzwammen toe aan de pan met sjalot en verwarm tot al het vocht is verdampt. Blus af met witte wijn. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen. Laat circa 4 minuten afkoelen. Pluk en hak intussen de bladpeterselie ragfijn en meng samen met de zure room door het oesterzwammengsel. Spreid per ‘bonbon’ 2 plakken Serranoham uit op een vel plasticfolie. Schep in het midden een lepel oesterzwamvulling en vouw er de ham over. Vorm de folie eromheen en draai tot een strak balletje (’bonbon’).

Olijvenvinaigrette

Hak de olijven met de hand of een keukenmachine fijn. Spoel de kappertjes af onder koud water, laat uitlekken en hak grof. Meng de olijvenpuree met aceto balsamico en olijfolie. Snijd de bieslook in stukjes van 0,5 centimeter en voeg samen met de kappertjes toe aan de vinaigrette.

’s Avonds afmaken

Schil de appels. Schil daarna op dezelfde manier door, zodat er een lange appel’sliert’ ontstaat.

Opmaak bord

Breng de appelsliert terug in de vorm van de appel en leg op het bord. Leg er een beetje frisée en veldsla in. Haal het plasticfolie van de ‘oesterzwambonbon’ en leg de bonbon in de appelschil. Lepel er de olijvenvinaigrette langs.

Spaanse witte wijn van de Macabeo druif

In de Spaanse Pyreneeën staan de wijnstokken van de Macabeo druif die de smaakmaker is voor deze frisse witte Spaanse wijn. Daarnaast is deze druivensoort ook de belangrijkste druif in Cava, de bekende mousserende wij uit Spanje. De Tra Montana-wind blaast de stokken koel en zorgt dat deze wijn veel frisheid heeft met een heerlijk zuurtje. En dat zorgt ervoor dat deze wijn zo lekker combineert met de heerlijke zuren van de Granny Smith appel en vinaigrette in het gerecht. Als er geen Spaanse “stille” Macabeo voorhanden is, is een droge Riesling of (niet op houtgelagerde!) Chardonnay een goed alternatief.

Ingredienten

4
Personen

Oesterzwambonbon

  • 2 grote sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 100 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 50 ml droge witte wijn
  • 10 takjes bladpeterselie
  • 3 el zure room
  • 8 plakken serranoham

Olijvenvinaigrette

  • 25 pitloze Taggiasche olijven
  • 1 el kappertjes
  • 2 el aceto balsamico
  • 100 ml fruitige olijfolie
  • 10 stengels bieslook

Garnering

  • 2 appels (Granny Smith)
  • 1 zakje veldsla
  • 1 krop frisée

Extra nodig

  • plasticfolie
  • keukenmachine
Geef je waardering
17