New York Pretzels

29
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
90 minuten totale tijd

Meng het gist met het kleinste deel suiker en het lauwe water en zet apart. Meng de bloem met het zout in de planeetmenger of keukenmachine (gebruik de bisschop), meng met de boter tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg beetje bij beetje het gistpapje toe en kneed gedurende 5 minuten tot een egaal deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg plakkerig is.

Laat het deeg minimaal 1 uur rusten op een warme plek.

Verdeel het deeg in 12 porties en rol uit tot een lange slang. Vouw het deeg tot een pretzel of krakelingvorm. Laat het deeg rijzen gedurende 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 250 ºC. Breng in een pan circa 5 liter water aan de kook met het bakpoeder en het overige (grootste deel) suiker. Kook de pretzels aan elke kant circa 2 minuten en laat ze uit lekken op een rekje.

Klop de eidooier los met het water en bestrijk de pretzels, bestrooi met grof zeezout en sesamzaad. Bak de pretzels op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende 15 minuten.

Ingredienten

8
Porties

New York pretzels

  • 1 zakje droge gist
  • 10 g rietsuiker
  • 200 ml lauw water
  • 1 mespuntje zout
  • 130 g volkorenbloem
  • 260 g patentbloem
  • 2 el zachte boter
  • 1 tl bakpoeder
  • 190 g rietsuiker
  • 1 eierdooier
  • 1 el water
Geef je waardering
29