Mosselpasteitjes met venkel en dille

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Pasteibakjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Laat het bladerdeeg half ontdooien en steek uit elk plakje 1 rondje, zodat je 10 rondjes hebt. Steek uit 5 rondjes met een kleinere steker nog een keer een rondje. Nu heb je 5 grote rondjes, 5 kleine rondjes en 5 open rondjes. Prik de grote rondjes in met een vork. Bestrijk de grote rondjes met ei-roommengsel en druk er de open rondjes op zodat er een soort bakje ontstaat. Bewaar de kleine rondjes. Bestrijk de bakjes met het ei-roommengsel. Vouw het overgebleven bladerdeeg in strikvorm en bestrijk zowel de kleine rondjes als de strikjes met ei-roommengsel. Bestrooi met kimmel. Bak het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Mosselen
Spoel de mosselen af en tik de schelp tegen bijvoorbeeld de rand van de wasbak. Even wachten en na enkele tellen zie je dat de schelp sluit. Doet de schelp dit niet gooi hem dan weg. Overigens kun je mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is het beste meteen weggooien. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snijd de ui in grove stukken. Verhit een klontje boter in een mosselpan, voeg de groente toe en bak kort aan. Voeg de mosselen toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en kook circa 3 minuten met de deksel op de pan (2 tot 3 keer goed schudden) tot de schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelpen.

Ragout
Pel en snipper de ui.
Snijd de venkel in kleine blokjes. Smelt voor de roux boter in de pan en bak de ui en de venkel circa 3 minuten. Voeg de bloem toe en gaar de roux circa 5 minuten. Voeg de groentebouillon toe, kook circa 10 minuten door en schenk de room erbij. Pluk en hak de dille fijn en voeg samen met de gekookte mosselen toe aan de ragout. Houd een paar takjes dille achter voor de garnering. Breng op smaak met het sap van een halve citroen en versgemalen peper. Vul de pasteibakjes met de ragout. Snijd de rest van de citroen in partjes.

Garnering
Garneer elk pasteibakje met een takje dille en een partje citroen.

Ingredienten

5
Porties

Pasteibakjes

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 tl kummel

Mosselen

  • 500 g mosselen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine prei
  • 1 ui
  • 50 g boter
  • 200 ml witte wijn

Ragout

  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 700 ml koude groentebouillon
  • 100 ml room
  • 1 bosje dille
  • 300 g gekookte mosselen
  • 1 citroen

Extra nodig

  • bakpapier
  • bakplaat
  • 1 eidooier met een scheutje room om te bestrijken
  • mosselpan
  • kartelsteker van 7 cm doorsnede
  • kartelsteker met 10 cm doorsnede
Geef je waardering
3