Mont Blanc-taart

10
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
1 hour and 55 minutes totale tijd
Kastanjes
Breng water met een beetje zout aan de kook. Snijd de kastanjes in het platte gedeelte kruislings in. Kook de kastanjes circa 30 minuten tot ze openstaan. Laat ze uitlekken, afkoelen en pel de schil eraf.

Bodem
Rasp de schil van de citroen. Verwarm de melk tot handwarm en los de suiker en de gist er in op. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin het gist-melkmengsel met de boter, citroenrasp en de eidooier met elkaar. Strooi het zout over de rand van de bloem. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven en afgedekte kom, circa 30 minuten rijzen. Rol het deeg dun uit en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik het deeg in met een vork.

Amandelcrème
Breng in een pan de melk en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met een scheutje koude melk en de rest van de suiker los. Roer de bloem erdoor. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Meng het amandelpoeder erdoor. Breng de amandelcrème aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat op een plaatje afgespoeld met koud water, afgedekt met plasticfolie, afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel de amandelcrème over de bodem. Bak de bodem in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Gekarameliseerde kastanjes
Karamelliseer de suiker en voeg 12 gekookte kastanjes toe. Zorg dat er om elke kastanje een dun laagje karamel zit. Verdeel de kastanjes over bakpapier en ze laat afkoelen. Verdeel de kastanjes over de slagroom, maar houd er 1 achter voor de garnering.

Slagroom
Klop de slagroom stijf en verdeel een derde over de gebakken bodem. Strijk glad af.

Kastanjecrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Maal de rest van de gekookte kastanjes met 3 eetlepels poedersuiker en het vanillemerg in een keukenmachine tot een spuitbare puree. Voeg nog 5 eetlepels poedersuiker toe en meng goed door. Wrijf de kastanjepuree door een zeef en meng met de rest van de poedersuiker. Spatel de rest van de slagroom en het cacaopoeder erdoor. Schep in een spuitzak met een speciale gaatjes spuitmond. Als je dat niet hebt gebruik dan een spuitmondje naar wens. Spuit slierten kastanjecrème over de slagroom.

Garneer met de achtergehouden kastanje en bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Kastanjes

  • 600 g kastanjes

Bodem

  • 1 citroen
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 g bloem
  • 30 g boter
  • 1 eidooier
  • 1 mespuntje zout

Amandelcrème

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 100 g amandelpoeder

Gekarameliseerde kastanjes

  • 100 g suiker

Kastanjecrème

  • 300 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl cacaopoeder

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • 1 vlaaivorm van 22 cm doorsnede
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • spuitzak
  • sliertjes spuitmond

Slagroom

  • 500 ml slagroom
Geef je waardering
10