Monkey bread is een gebak van brooddeeg wat door kaneelsuiker is gerold. Het eindresultaat is een zoet brood dat je in stukjes kunt afplukken. Heerlijk om te delen!

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Deeg

  • 300 gr volkoren speltmeel
  • 1 mespunt zout
  • 200 ml volle melk
  • 35 gr kokosbloesemsuiker
  • 14 gr gedroogde gist (2 zakjes)

Coating

  • 15 gr roomboter
  • 120 ml volle melk
  • 120 gr kokosbloesemsuiker
  • 4 tl kaneelpoeder

Benodigdheden

  • bakvorm van 22 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 10 minuten

Deeg
Stap 1:
Maak van het meel een kring op het aanrecht en strooi het zout langs de buitenste rand op het meel. Giet de melk midden in de kring en voeg de suiker en het gist toe. Wacht 10 minuten totdat de gist een beetje begint te bubbelen.

Stap 2:
Meng met je vingertoppen vanuit het midden alles door elkaar en meng geleidelijk het meel erdoor. Kneed het geheel met beide handen tot een egaal en soepel deeg. (Je kunt het deeg ook met een staande mixer maken. Gebruik hiervoor dan de deeghaak.) Laat het deeg even rusten terwijl je de coating maakt.

Coating
Stap 1:
Vet de bakvorm in. Smelt de boter. Roer de gesmolten boter door de melk. Meng in een bakje de suiker met het kaneelpoeder.

Monkey bread maken
Stap 1:
Verdeel het deeg in 8 stukken en rol elk stuk deeg uit tot een sliert. Verdeel iedere sliert in 10 stukjes en rol hiervan kleine bolletjes. In totaal worden dit 80 bolletjes deeg.

Stap 2:

Doop ieder bolletje deeg in het melk-boter mengsel en rol het vervolgens door de kaneelsuiker. Leg de bolletjes deeg tegen elkaar in de beboterde bakvorm.

Stap 3:
Laat de vorm met deeg onder een vochtige theedoek ongeveer 45 minuten rijzen.

Stap 4:
Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte.

Stap 5:
Bak het Monkey bread ongeveer 25 minuten in de oven. Laat de vorm na het bakken 5 minuten staan en haal daarna uit de bakvorm.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

49
Monkey bread
Monkey bread