Macarons, hartig en zoet (patécrème en witte chocolade-vanillecrème)

31
Gemiddeld
Macarons, hartig en zoet (patécrème en witte chocolade-vanillecrème)

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd
Verwarm de oven voor op 140 ºC onder en bovenwarmte, geen hetelucht.

Witte chocolade-vanillecrème
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg het merg toe aan de chocolade. Zorg dat de crème fraîche op kamertempratuur is en meng de crème fraîche met een garde door de chocolade. Schep de crème in een spuitzak en laat circa 3 uur opstijven in de koelkast.

Italiaans schuim
Breng het water en de suiker aan de kook en kook tot 120 ºC.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom van de keukenmachine. Schenk de kokende suikersiroop langzaam bij het eiwitschuim en klop met de keukenmachine tot het schuim koud is.

Amandelbasis
Maal het amandelschaafsel met de suiker tot een fijn poeder in het bakje van de staafmixer. Tip: Maal het niet te lang, anders wordt je amandelpoeder te vet en dit heeft een slechte werking op je eiwit. Meng het eiwit door het amandelpoeder tot een stevig papje. (voeg hier eventuele natuurlijke kleurstoffen toe).

Macaronbeslag
Meng met een spatel twee scheppen geklopt eiwit door de amandelbasis en meng dit stevig door. Spatel voorzichtig de rest van de eiwitten door het mengsel tot een egaal beslag. Let op: Het beslag moet niet te stevig zijn maar ook niet te slap. Schep als test met een lepel een klein hoopje beslag op het aanrecht. Zodra deze heel langzaam rond uitvloeit is het beslag perfect. (dit kan circa 10 minuten duren tot het mooi uitvloeit). Schep het beslag in een spuitzak met een middelfijn spuitmondje. Spuit dopjes ter grootte van een 2 euro muntstuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de macarons circa 9 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn goed op het moment dat ze niet gekleurd zijn en de onderkant niet meer vastplakt aan het bakpapier.

Patécrème
Roer de paté los en meng met de port en een beetje zout. Schep de patécrème in een spuitzak. Pluk de kervel.

Macarons
Spuit de crème op de platte kant van een macaron. Voor de hartige vulling leg je op iedere macaron een blaadje kervel. Plak er vervolgens een andere macaron met de platte kant tegenaan. Wissel de hartige en zoete crèmes met elkaar af. Herhaal dit met alle macarons.

Tip: Gebruik verse eieren, geen gepasteuriseerde eiwitten. Je kunt de macarons in de vriezer enkele dagen bewaren.

Ingredienten

14
Porties

Witte chocolade-vanillecrème

  • 220 g witte chocolade
  • 200 g crème fraîche
  • 1 vanillestokje

Italiaans schuim

  • 300 g suiker
  • 75 g water
  • 90 g eiwit
  • 15 g suiker

Amandelbasis

  • 225 g amandelschaafsel
  • 225 g suiker
  • 90 g eiwit

Patécrème

  • 200 g pate
  • 30 ml port
  • 5 takjes kervel

Extra nodig

  • 3 spuitzakken
  • thermometer
  • staafmixer en bijbehorend staafmixerbakje
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • natuurlijke kleurstof
Macarons, hartig en zoet (patécrème en witte chocolade-vanillecrème)
Geef je waardering
31