Maastrichts zuurvlees, oftewel zoervleisj, is een echte klassieker. Anders dan de naam doet vermoeden is dit gerecht helemaal niet zuur, maar meer aan de zoete kant door de appelstroop en de ontbijtkoek. Het zachte vlees smelt op je tong en is lekker in combinatie met een vers frietje. 

Ingredienten

4
Personen

Ingrediënten

  • 1 kg runderpoulet
  • 500 ml witte azijn
  • 250 g ui
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 50 g gezouten roomboter
  • 70 g donkere basterdsuiker
  • 150 g (rinse) appelstroop
  • 1 blokje runderbouillon
  • 50 g ontbijtkoek
  • 1-2 el aardappelzetmeel

Bereidingswijze

Totale tijd: 26 uur en 25 minuten

Stap 1: 
Snijd het vlees in blokjes en snijd de ui in grove stukken. Meng het vlees met de azijn, de grof gesneden ui, laurier en kruidnagel en laat 24 uur marineren. 

Stap 2: 
Laat het vlees goed uitlekken en vang de marinade op. Verhit de roomboter in een braadpan en bak het vlees en de ui kort aan. Voeg de marinade toe en breng aan de kook. Schep het schuim eraf en laat op laag vuur met deksel op de pan voor ca 2 uur stoven. Breng op smaak met peper en zout. 

Stap 3: 
Voeg na 2 uur de basterdsuiker, appelstroop en het bouillonblokje toe. Verkruimel de ontbijtkoek boven een kom en roer tot een papje met een beetje van het stoofvocht. Voeg het papje toe aan de braadpan.  

Maak daarna een glad papje van het aardappelzetmeel met wat water en voeg geleidelijk toe totdat de saus de juiste dikte heeft. Serveer het zuurvlees met (verse) friet. 

Benieuwd naar andere recepten uit de Smaak van Nederland? > BEKIJK HIER DE RECEPTEN

 

Geef je waardering

409
zuurvlees
zuurvlees