De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

luchtige venkelsalade met geitenkaas

Een royale venkelsalade met honigmeloen, geitenkaas en sinaasappeldressing.

30 min kooktijd
Luchtige venkelsalade met geitenkaas

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

’s Middags voorbereiden

Sinaasappeldressing
Pers de sinaasappels uit en kook het sinaasappelsap en de Pernod, in een brede pan, tot het licht stroperig is. Laat de siroop afkoelen. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe en breng op smaak met versgemalen peper. Bewaar de dressing op kamertemperatuur.

Honingmeloen
Halveer de meloen en verwijder de zaadjes. Boor met een parisienneboor bolletjes uit het vruchtvlees. Schraap het overige vruchtvlees uit de meloenhelften en houd apart.  Bewaar bolletjes en vruchtvlees in de koelkast voor de eindbereiding.

Venkel
Verwijder de buitenste bladeren van de venkel. Houd de venkel ’pluimpjes’ (het groen dat aan de venkel zit) apart. Laat de voet van de venkel aan elkaar. Schaaf op een scherpe rauwkostschaaf of mandoline de venkel in 2-3 mm dunne plakken. Leg ze in een brede schaal.

 

’s Avonds afmaken

Avocado
Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd de helften in parten en verwijder de schil.

Salade
Meng de rucola door de venkel

Meloensoep
Pureer de resterende meloen in de blender of met de staafmixer tot het schuimig is.

Geitenkaas
Verbrokkel de geitenkaas in stukken van 1-2 centimeter en leg ze op een bakplaat. Kleur ze goudbruin met de gasbrander.

Opmaak bord
Verdeel de salade over borden. Verdeel de parten avocado en de meloenbolletjes over de salade. Lepel de sinaasappeldressing erover.  Leg de stukjes geitenkaas tussen de salade. Pluk het venkelgroen fijn en strooi over de salade.  Schenk in een klein glas en serveer er apart bij.

 

Wijntip: “Entre-deux-mers”, is het grootste wijngebied binnen de Bordeaux regio. Gelegen tussen de rivieren de Garonne en Dordogne is Entre-deux-mers gespecialiseerd in droge witte wijnen. En, hoewel deze streek in Bordeaux wat mij betreft nooit is weggeweest, is men voor dit en alle andere Bordeaux gebieden keihard aan het werk om in Nederland betere naam en faam te krijgen. Wij denken bij Bordeaux wijnen vaak uitsluitend aan rode wijn, maar ook voor wit kun je hier goed terecht, steeds beter zelfs! Droog en zoet, voor elk wat wils en vaak perfecte wijnen om wijn & spijs combinaties mee te maken.

Bordeaux is allang niet meer alleen voor kenners en ook zeker niet altijd duur. Verder is het ook een fabel dat het hele gebied in handen is van rijke zakenlui uit het Verre Oosten die alle wijnen wegkapen. Er is nog genoeg lekkers en betaalbaars voor ons. Een stedentripje naar Bordeaux met een uitstapje naar wat wijngaarden zullen je snel overtuigen. Hou je van wijn? Dan moet je daarheen!

Als voorproefje even een flesje Entre-deux-mers droog wit halen en daarvan genieten bij de venkelsalade van Lique, heerlijk! De wijn laat het luchtige karakter van de salade extra goed uitkomen, is lekker sappig en daardoor een fris begin van dit menu Royale.

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker