Krokante speklapjes met verse groente

7
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Marinade
Pel en hak de knoflook grof. Snijd de peper in grove stukken (verwijder naar smaak de zaadlijsten wel of niet). Vijzel de knoflook, peper, ketoembar en gemberpoeder fijn en meng met de ketjap en azijn. Leg de speklappen volledig in de marinade en laat voor de meeste smaak een dag marineren.

Rijst
Pel en snipper de sjalotten. Verhit een scheutje olie in een pan, fruit de sjalot circa 1 minuut . Voeg de rijst toe en verhit dit circa 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en laat dit circa 10 minuten op laag vuur koken. Giet af en laat droogstomen.

Speklappen
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en plaats deze onder een ovenrek (dit dient als opvangbak). Leg de speklappen op het ovenrek en bak ze mooi krokant en bruin in de oven in 15-20 minuten.

Wokgroente
Halveer de pepquino. Halveer de paprika en rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika en peper in fijne reepjes. Snijd de prei in halve ringen van 0,5 centimeter dik. Schil en snijd de wortel in schuine plakjes van 0,5 centimeter dik. Verhit een scheutje olie in de wok en voeg de groente toe. Begin met de hardste soort en wok deze circa 30 seconden en voeg vervolgens de volgende soort toe, enzovoort. 

Serveren
Schep de rijst en groente op een bord en serveer met een speklapje. 

TIP: kun je geen pepquino vinden, gebruik dan komkommer. Verwijder wel even de zaadlijsten, of 6 tindola komkommers (uit india) of. Snijd ze gewoon in plakjes van 1 centimeter dik.

Ingredienten

4
Personen

Gemarineerde speklappen

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemberpoeder
  • 300 ml ketjap
  • 2 el azijn
  • 4 speklappen (circa 3 centimeter dik)

Rijst

  • 3 sjalotten
  • zonnebloemolie
  • 300 g volkorenrijst
  • 1 l groentebouillon

Wokgroente

  • 250 g pepquino
  • 1 puntpaprika
  • 1 rode peper
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 150 g sojabonen

Extra nodig

  • vijzel
Geef je waardering
7