Kroepoek, misschien wel een van de meest geliefde bijgerechten als het gaat om de Aziatische keuken. Maak ze nu makkelijk zelf van tapioca samen met een lekkere dip.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Kroepoek

  • 250 g tapiocakorrels
  • 1 el zout
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemalen witte peper

Dip

  • 2 eieren
  • 1 limoen
  • 1/2 ketjap manis
  • 400 ml zonnebloemolie
  • Twee takjes verse dragon
  • Zout en peper, naar smaak

Extra nodig

  • bakpapier
  • frituur met zonnebloemolie
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 8 uur en 30 minuten

Kroepoek 

Stap 1: 
Breng een ruime pan water aan de kook met een eetlepel zout. Voeg de tapiocakorrels toe wanneer het water kookt. Kook voor ongeveer 20 minuten tot de korrels helemaal helder zijn. Roer regelmatig door. Giet de tapioca af in een zeef en laat goed uitlekken. Meng de gekookte tapioca in de zeef met het knoflookpoeder, witte peper en een snufje zout.   

Stap 2: 
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Besmeer de bakplaat dun met de gekookte tapioca. Droog de tapioca in een oven van 70-80 °C voor ongeveer 3 uur. De uitgestreken tapioca mag nog iets vochtig zijn, maar moet wel gemakkelijk van het bakpapier afgehaald kunnen worden. 

Stap 3: 
Verhit een frituur met zonnebloemolie op 180 °C. Bak kroepoek van de gedroogde tapioca. Laat de kroepoek helemaal uitbruisen in de olie, zonder dat de kroepoek bruin kleurt. Laat de kroepoek uitlekken op keukenpapier. 

Dip 
Scheid de eieren. Doe de eidooiers in een ruime mengkom. Rasp een halve limoen boven de mengkom en pers het sap uit de limoen. Voeg de ketjap toe. Meng alles goed door met de garde. Voeg al roerende met de garde de olie rustig toe aan het dooiermengsel. Breng de dip op smaak met vers gesneden dragon en zout en peper naar wens. Bewaar de dip gekoeld. 

Serveer de kroepoek direct met de dip of bewaar in een afsluitbare bak. 

Geef je waardering

19
kroepoek