De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke franse uientaart

Snijd de boter in blokjes. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom (of in de kom van de keukenmachine) en kneed met de hand of meng in de machine tot een soepel deeg. Vorm een bal, druk deze iets plat en verpak in plastic folie. Laat het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast.

60 min voorbereidingstijd
45 min kooktijd
Klassieke Franse uientaart

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Deeg
Snijd de boter in blokjes. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom (of in de kom van de keukenmachine) en kneed met de hand of meng in de machine tot een soepel deeg. Vorm een bal, druk deze iets plat en verpak in plastic folie. Laat het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een lap van ca 3 mm dik. Gebruik royaal bloem tijdens het uitrollen. Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif het met bloem. Of bekleed de vorm met bakpapier. Leg het deeg over de vorm en druk voorzichtig aan in de hoeken. Prik gaatjes in de bodem. Snijd het deeg rondom af zodat hij strak in de vorm zit. Leg een groot vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met blindbakvulling. Bak het deeg circa 20 minuten blind.

Vulling
Pel en snijd alle uien doormidden. Snijd ze daarna in dunne halve ringen of in smalle partjes. Verwarm een grote koekenpan met een scheutje olijfolie en de boter. Voeg, als de boter bijna gesmolten is maar nog niet bruin gekleurd, de uien toe. Bestrooi de uien met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Voeg de honing en de helft van de tijmtakjes toe. Laat de uien in 10-15 minuten zachtjes karamelliseren. Roer af en toe. Blus de uien vervolgens af met de witte wijnazijn en laat nog kort op het vuur staan. Klop ondertussen in een kom de eieren los met de crème fraîche. Ris nog wat blaadjes van de overige tijmtakjes. Meng deze door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Schep de uien erdoor.

Haal de bakvorm weer uit de oven. Verwijder het bakpapier met de erwten. Vul de taart met de uienvulling. Bedek de vulling met plakken ontbijtspek.

Bak de taart circa 20 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen tot lauwwarm. Haal de taart uit de vorm en snijd hem aan. Serveer lauwwarm of koud.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker