De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kapenta sardines curry met peperkoek-fruit pooris & swahili curry

90 MIN
Kapenta sardines curry met peperkoek-fruit pooris & Swahili curry

Een recept van

Kiran Jethwa

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Kapenta sardines curry
Hussel de kapenta sardines door bloem, zodat iedere sardine een laagje heeft. Verwarm olie in een ruime pan, schud de overtollige bloem van de kapenta en frituur de kapenta tot ze goudbruin zijn.

Zet het vuur hoger. Pel en snipper de uien en hak de knoflook. Meng de uien met de knoflook, chilipoeder, kerrie, komijnzaad, koriander en paprikapoeder. Frituur dit tot het krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de kapenta op smaak met zout en laat ook uitlekken op keukenpapier.

Snijd de kool en wortel in stukken, breng op smaak met zout en peper en frituur circa 5 minuten in dezelfde olie.

Swahili curry
Verwarm een scheutje maïsolie in een sauspan. Voeg daar de kaneelstokjes, steranijs, kardemompeulen, komijnzaad, korianderzaad en groene peperkorrels aan toe en laat circa 5 minuten bakken. Pel en snipper de uien, verwijder de schil van de gember en snijd samen met de rode peper in stukken. Hak de knoflook. Fruit de uien mee en voeg een derde van de kapenta toe. Roer door tot er een soort bouillon ontstaat, doe het deksel op de pan en laat circa 20 minuten koken. Voeg de gember, peper, knoflook en kerrie toe en roer door. Voeg dan de tomatenpuree en een blikje kokosmelk toe. Je kunt naar smaak nog meer kokosmelk toevoegen. Laat circa 10 minuten koken. Voeg nog een beetje kapenta toe, roer door en zet het vuur laag. Voeg ook de zoete aardappelbladeren toe en laat circa 8 minuten koken.

Peperkoek-fruit pooris
Verwarm olie in een pan. Rasp de peperkoek en meng door de bloem met een snufje zout, bruine suiker, gemberpoeder, korianderzaad en chilipoeder. Voeg een scheutje olie toe en een beetje water en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in stukken en rol ter grootte van een golfbal. Rol met de deegroller uit tot schijven van 6 cm dik. Leg de schijven voorzichtig in de hete olie. Als de pooris boven komen drijven, geef dan een tik op de bovenkant zodat ze opbollen en omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de pooris bij de curry’s.

Deze serie neemt de kijker mee op een reis door Kenia. Een land dat niet bepaald bekend staat om haar keuken, maar wat het wel heeft is ongelooflijk verse, biologische ingrediënten, nog steeds gekweekt en geoogst met behulp van traditionele methoden.

In het derde seizoen reist chef Jethwa door Kenia, Zambia, Mozambique en Zuid-Afrika om de keukengeheimen te ontrafelen en de meest unieke en beste lokale ingrediënten te ontdekken. Steden, bergen en savanne: de natuur van de vier verschillende landen levert andere ingrediënten, culturen en gerechten op. Kiran Jethwa vist van ’s werelds hoogste waterval, jaagt met de Tambuka tribe en hij proeft Mopane wormen. Ga mee op avontuur met Kiran!

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker