Jochems parfaitsoufflé

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
3 hours and 30 minutes totale tijd

Karamel-chocoladeswirl
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de hazelnoten circa 12 minuten. Smelt de boter. Voeg de bruine suiker toe en verwarm tot de suiker is gekaramelliseerd. Voeg de slagroom toe en roer goed door. Roer de eidooiers los met de melk en giet de warme karamelsaus erop. Schenk het geheel terug in de pan en gaar zonder te koken. Hak de chocolade en los op in de karamelsaus. Maal in het bakje van de staafmixer de helft van de hazelnoten tot een fijn poeder en meng drie kwart van het hazelnotenpoeder door de karamel-chocoladeswirl.

Parfaitsoufflé
Vouw van cellofaanfolie een dubbele strook die anderhalf keer de hoogte van de cocotte heeft en zet de strook tegen de binnenste rand van de cocotte. Klop de slagroom met de helft van de suiker tot yoghurtdikte. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de eidooiers met de rest van de suiker, wijn en het vanillemerg au bain-marie gaar. Klop vervolgens koud op ijswater. Spatel de slagroom door de afgekoelde eiermassa. Schenk om en om de parfait, resterende notenpoeder en de karamel-chocoladeswirl in de cocotte, zodat er een marmering ontstaat. Laat de parfaitsoufflé minimaal 3 uur in de vriezer opstijven.

Lepelbiscuit
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Splits de eieren. Roer de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf. Spatel een lepel eiwitschuim door de eidooiermassa en spatel vervolgens de bloem erdoor. Spatel dit mengsel door de rest van het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat een bloemmotief en bak het lepelbiscuit in circa 12 minuten goudbruin en gaar. 

Karamelgarnering
Karamelliseer de suiker. Hak de resterende hazelnoten grof. Giet de karamel uit over een bakpapiertje en bestrooi met de noten. Laat even uitharden.

Slagroom
Klop de slagroom met de suiker stijf en schep in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.

Opmaak
Haal de parfait uit de vriezer en leg het lepelbiscuit erop. Bestuif het biscuit met poedersuiker. Spuit een toef slagroom in het midden van het bloemmotief en leg de karamelgarnering erop.

Ingredienten

1
Porties

Karamel-chocoladeswirl

  • 100 g hazelnoten
  • 45 g roomboter
  • 90 g bruine suiker
  • 120 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 100 ml melk
  • 100 g melkchocolade

Parfaitsoufflé

  • 625 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 8 eidooiers
  • 4 el witte wijn

Lepelbiscuit

  • 2 eieren
  • 120 g suiker
  • 50 g bloem

Karamelgarnering

  • 100 g suiker

Extra nodig

  • staafmixer + staafmixerbakje
  • cellofaanolie
  • cocotte
  • bakpapier
  • spuitzak met gekartelde spuitmond
  • poedersuiker om te bestuiven
Geef je waardering
1