De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

iyan (isu pelu efo)

Dit is een typisch Nigeriaans recept van Bola Akinrolabu! 

60 MIN
Iyan (Isu Pelu Efo)

Een recept van

Bereidingswijze

Snijd het vlees in grove stukken. Breng een pan met water, tijm, het bouillonblokje en het vlees aan de kook. Kook het vlees in de pan met bouillon in circa 45 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken. 

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de spinazie circa 2 minuten. Giet af en spoel koud. Snijd de spinazie grof.

Halveer de paprika in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Pel en snijd de ui grof. Pel de knoflook. Snijd de tomaten in stukjes. Pureer de paprika, ui, knoflook en madame Jeanette grof in de keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de gepureerde groente. Voeg de gedroogde crayfish toe. Voeg de kerrie masala, zout en de bouillonblokjes (hoeveelheid naar smaak) toe als het vocht van de tomaten grotendeels verdampt is. Laat circa 5 minuten sudderen. Voeg de spinazie toe en sudder circa 8 minuten mee.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan tot 180 ºC. Frituur beetje bij beetje het vlees tot het goudbruin, knapperig en goed droog is. Dit is typisch Nigeriaans.

Schil en snijd de yam in dikke plakken van circa 2 centimeter dik. Halveer de plakken en spoel ze af. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de yam in circa 15 minuten gaar.

Tip

Raak bij het schoonmaken van de yam je gezicht niet aan. Yam scheidt een stof af die jeukt op de huid.

De gaartijd van yam is afhankelijk van de dikte van de plakken en versheid van de yam. Test de gaarheid door met een vork te prikken, zoals bij aardappels.

Dit is een recept van Bola Akinrolabu 

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker