Iyan (Isu Pelu Efo)

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Snijd het vlees in grove stukken. Breng een pan met water, tijm, het bouillonblokje en het vlees aan de kook. Kook het vlees in de pan met bouillon in circa 45 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken. 

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de spinazie circa 2 minuten. Giet af en spoel koud. Snijd de spinazie grof.

Halveer de paprika in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Pel en snijd de ui grof. Pel de knoflook. Snijd de tomaten in stukjes. Pureer de paprika, ui, knoflook en madame Jeanette grof in de keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de gepureerde groente. Voeg de gedroogde crayfish toe. Voeg de kerrie masala, zout en de bouillonblokjes (hoeveelheid naar smaak) toe als het vocht van de tomaten grotendeels verdampt is. Laat circa 5 minuten sudderen. Voeg de spinazie toe en sudder circa 8 minuten mee.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan tot 180 ºC. Frituur beetje bij beetje het vlees tot het goudbruin, knapperig en goed droog is. Dit is typisch Nigeriaans.

Schil en snijd de yam in dikke plakken van circa 2 centimeter dik. Halveer de plakken en spoel ze af. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de yam in circa 15 minuten gaar.

Tip

Raak bij het schoonmaken van de yam je gezicht niet aan. Yam scheidt een stof af die jeukt op de huid.

De gaartijd van yam is afhankelijk van de dikte van de plakken en versheid van de yam. Test de gaarheid door met een vork te prikken, zoals bij aardappels.

Dit is een recept van Bola Akinrolabu 

Ingredienten

4
Personen

  • 1 tl gedroogde tijm
  • 800 g vlees (rund of geit)
  • 2 kg bladspinazie (of tete)
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 1 madame Jeanette
  • 100 g gedroogde crayfish (rivierkreeft)
  • 1 tl kerrie masala
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 tl zout
  • 500 ml zonnebloemolie (om in te frituren)
  • 1 grote yam
  • 1 rundbouillonblokje
Geef je waardering
1