Paul rook als klein jongetje steevast naar trassi en andere heerlijkheden die werden gekookt in de keuken van zijn oma. Na een halve studie communicatie besloot hij toch zijn droom, Toko Toorop, na te jagen. Sindsdien kookt hij Indonesisch naar het gedachtegoed van zijn grootouders. De recepten die hij hiervoor gebruikt zal hij hier af en toe met ons delen.
De spekkoek van mijn oma is razend populair. Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Het liefst eet je als beloning de hele spekkoek in één keer op. Maar het is natuurlijk leuker om hem samen te delen!
Spekkoek is een Indonesische cake, die laag voor laag wordt gebakken. Het is een machtige cake, die je in dunne plakjes snijdt. De gekleurde laagjes doen een beetje denken aan doorregen spek, vandaar de naam ‘spekkoek’.
Spekkoek
Ingrediënten
- 450 g boter
- 200 g basterdsuiker
- 3 tl vanillesuiker
- 150 g bloem
- 17 eidooiers
- 9 eiwitten
Hieronder een indicatie van de hoeveelheden voor de specerijen. Ik gebruik in totaal 40 gram aan specerijen.
- 4 g kruidnagelpoeder
- 6 g kaneelpoeder
- 5 g nootmuskaatpoeder
- 5 g foeliepoeder
- 4 g kardemompoeder
- 1 g zout
Recept
Meng de boter met de suiker tot een glanzende massa. Roer dan de eidooiers door de botermassa. Klop de eiwitten stijf en meng dit ook voorzichtig erdoor.
Zeef de bloem en meng dit met het zout door het mengsel en verdeel dan het beslag in twee delen. Roer door het ene deel de specerijen.
Vet een springvorm in met wat boter en bestuif dit met een beetje bloem. Schep in de vorm een dun laagje gekleurd beslag, strijk glad en zet ca. 2 minuten in de oven op de hoogste grilstand.
Laat afkoelen en schep dan een dun laagje van het ongekleurde beslag erop. Zet ook dit onder de gril totdat het gaar is. Herhaal deze handelingen tot het beslag op is.
Deze blog en het recept zijn geschreven door een van de gastbloggers op Miljuschka’s blog: Paul Toorop.
0 reacties