De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

In wodka gemarineerde zalm, warme dressing van rivierkreeft met koolraap en prei

Vijzel het venkel en –korianderzaad met het zeezout en de zwarte peper fijn. Meng de wodka met honing, mosterd, wijnazijn en gevijzelde specerijen. Schenk de marinade over de zalm en laat afgedekt met plastic folie en een gewicht minstens 4 uur onder druk marineren.

240 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
In wodka gemarineerde zalm, warme dressing van rivierkreeft met koolraap en prei

Bereidingswijze

Gemarineerde zalm
Vijzel het venkel en –korianderzaad met het zeezout en de zwarte peper fijn. Meng de wodka met honing, mosterd, wijnazijn en gevijzelde specerijen. Schenk de marinade over de zalm en laat afgedekt met plastic folie en een gewicht minstens 4 uur onder druk marineren.

Dressing rivierkreeft
Houd de koppen en staartjes van de rivierkreeften apart. Pel de staartjes en bewaar ze in de koelkast. Pel en snipper de ui grof. Schil en snijd de wortel in stukken van 1 cm. Was en snijd de prei in ringen van 1 cm. Bak de koppen van de rivierkreeften aan in een brede pan met iets plantaardige olie. Voeg ui, wortel en prei toe en laat het licht kleuren. Voeg de tomatenpuree toe, verwarm een halve minuut om het te ontzuren. Blus af met rode wijn en rode port. Breng aan de kook. Voeg het laurierblad toe. Laat alles 45 minuten trekken (Voeg eventueel iets water of groentebouillon toe als de rivierkreeften niet helemaal onder het vocht staan). Schenk daarna op een zeef en laat de rivierkreeftenbouillon op laag vuur indampen tot een geconcentreerde ‘jus’. Laat afkoelen tot lauwwarm en meng het daarna met de olijfolie.

Koolraap en prei
Schil de koolraap en schaaf op een mandoline of rauwkostschaaf of met een hoefijzerdunschiller in dunne plakken. Blancheer de plakken beetgaar in kokend water met zout. Snijd de prei in ragfijne ringen of repen, spoel schoon op een zeef. Fruit enkele seconden in iets olie zodat de prei zachter van smaak wordt. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen.

Opmaak bord
Snijd de zalm over de korte zijde in dunne plakken. Wissel de zalm in laagjes af met koolraap en prei. Schenk er warme rivierkreeftdressing langs. Presenteer met zure room.

De chefs vieren kerst in Lapland met elkaar. Iedereen kookt een andere gang van het kerstdiner. Hasselback potatoes, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel, peren met marsala en kruidnagel, in wodka gemarineerde zalm, gebakken rendierbiefstuk en gebraden kerstkalkoen staan onder andere op het menu. Met deze tips en recepten kun jij ook dit fantastische kerstdiner op tafel zetten. De aflevering eindigt in een fantastisch diner met speciale gasten…

 

Miniatuurvoorbeeld

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.