IJzige kruidenthee met meloensalsa

2
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
3 hours and 30 minutes totale tijd

’s Middags voorbereiden

Limoen-verveine thee granité

Breng het water aan de kook en laat iets afkoelen. Voeg de verveine toe en laat dit circa 5 minuten trekken. Rasp en pers de limoen en voeg samen met de honing toe. Schenk de thee door een zeef in een brede diepvries bestendige schaal en laat afkoelen. Zet in de diepvriezer. Al snel zul je aan de rand kleine ijskristallen zien, schep deze na ongeveer een uur om en zet de schaal weer terug in de diepvriezer. Roer regelmatig, zodat er in een paar uur tijd een schaal met fijne ijskristallen ontstaat. Roer vooral goed aan de rand van de schaal zodat daar geen ijskorst kan vormen.

Meloensalsa

Halveer de meloen en schep de pitten eruit met een lepel. Boor gelijkmatige bolletjes uit de meloenhelften en leg ze in een schaal. Voeg een flinke scheut rum, zeezout, rietsuiker en gemalen koriander toe. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer door de meloen. Meng alles goed door elkaar en zet minstens 20 minuten in de koelkast om te marineren. Schep het resterende vruchtvlees uit de meloenhelften en bewaar gekoeld voor de eindbereiding.

's Avonds afmaken

Schuimige saus van meloen

Pureer het meloenvruchtvlees met de overgebleven marinade in de blender tot een schuimige ‘saus’.

Opmaak bord

Verdeel de meloenbolletjes afgewisseld met frambozen in een cirkelvorm over een diep bord.  Schenk de schuimige saus in het midden. Lepel er de groene thee ijskristallen over. Strooi er dragonblaadjes over. 

 

 
Late harvest uit Argentinië


Late harvest oftewel late oogst: hoe zit dat, hebben we te maken met een luie wijnboer die nog geen zin had om aan het werk te gaan? Integendeel! Late harvest wijnen zijn gemaakt van druiven die men bewust tot ver na de normale oogstperiode laat hangen aan hun stok. Ze zijn dan zover ingedroogd dat de, meer op krenten lijkende, druiven kleine suikerbommetjes zijn geworden. Hier maakt de wijnmaker dan van nature zoete wijnen van.
Late harvest wijnen komen over de hele wereld voor. Ik koos dit keer voor een wijn van de Torrontes-druif uit Argentinië, omdat die heel floraal (bloemig) en fris is. Dat past weer heerlijk bij de meloen, limoen en frambozen. Maar je kan ook kiezen voor een late harvest uit buurland Chili.

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Limoen-verveine thee granité

  • 500 ml water
  • 4 g gedroogde verveine
  • 1 limoen
  • 2 el honing

Meloensalsa

  • 2 kleine zoete meloenen
  • witte rum
  • 1 el rietsuiker
  • 1 tl korianderzaadjes
  • 1 vanillestokje

Opmaak bord

  • 2 bakjes frambozen
  • 20 blaadjes dragon

Extra nodig

  • meloenboor
  • blender
Geef je waardering
2