De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ijzige kruidenthee met meloensalsa

Een fruitig nagerecht met ijzige limoen-verveine thee en meloensalsa.

180 min voorbereidingstijd
30 min kooktijd
IJzige kruidenthee met meloensalsa

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Een fruitig nagerecht met ijzige limoen-verveine thee en meloensalsa.

Bereidingswijze

’s Middags voorbereiden

Limoen-verveine thee granité

Breng het water aan de kook en laat iets afkoelen. Voeg de verveine toe en laat dit circa 5 minuten trekken. Rasp en pers de limoen en voeg samen met de honing toe. Schenk de thee door een zeef in een brede diepvries bestendige schaal en laat afkoelen. Zet in de diepvriezer. Al snel zul je aan de rand kleine ijskristallen zien, schep deze na ongeveer een uur om en zet de schaal weer terug in de diepvriezer. Roer regelmatig, zodat er in een paar uur tijd een schaal met fijne ijskristallen ontstaat. Roer vooral goed aan de rand van de schaal zodat daar geen ijskorst kan vormen.

Meloensalsa

Halveer de meloen en schep de pitten eruit met een lepel. Boor gelijkmatige bolletjes uit de meloenhelften en leg ze in een schaal. Voeg een flinke scheut rum, zeezout, rietsuiker en gemalen koriander toe. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer door de meloen. Meng alles goed door elkaar en zet minstens 20 minuten in de koelkast om te marineren. Schep het resterende vruchtvlees uit de meloenhelften en bewaar gekoeld voor de eindbereiding.

's Avonds afmaken

Schuimige saus van meloen

Pureer het meloenvruchtvlees met de overgebleven marinade in de blender tot een schuimige ‘saus’.

Opmaak bord

Verdeel de meloenbolletjes afgewisseld met frambozen in een cirkelvorm over een diep bord.  Schenk de schuimige saus in het midden. Lepel er de groene thee ijskristallen over. Strooi er dragonblaadjes over. 

Wijntip: late harvest uit Argentinië

Late harvest oftewel late oogst: hoe zit dat, hebben we te maken met een luie wijnboer die nog geen zin had om aan het werk te gaan? Integendeel! Late harvest wijnen zijn gemaakt van druiven die men bewust tot ver na de normale oogstperiode laat hangen aan hun stok. Ze zijn dan zover ingedroogd dat de, meer op krenten lijkende, druiven kleine suikerbommetjes zijn geworden. Hier maakt de wijnmaker dan van nature zoete wijnen van. Late harvest wijnen komen over de hele wereld voor. Ik koos dit keer een wijn van de Torrontes-druif uit Argentinië, omdat die heel floraal (bloemig en fris is. Dat past weer heerlijk bij de meloen, limoen en frambozen. Maar je kan kiezen voor een late harvest uit buurland Chili. 

door Corria Houthuizen

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker