Hertenbiefstuk gebakken met kaneel met peer in honing

29
Gemiddeld
Hertenbiefstuk gebakken met kaneel met peer in honing

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Spruitjes en ovenaardappels
Breng een pan met water en zout aan de kook. Snijd de kontjes van de spruitjes, verwijder de buitenste blaadjes en snijd de spruitjes in vieren. Kook de spruitjes in circa 6 minuten beetgaar, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken. Rooster de spruitjes vlak voor het serveren in een koekenpan met olijfolie goudbruin. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Pel en snijd de knoflook in plakjes en snijd de aardappels in partjes. Meng de aardappels in een ovenschaal met de knoflook, olijfolie, rozemarijn en tijm en rooster ze in de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Zet de oven op 100 ºC en houd de aardappels warm.

Hertenbiefstuk
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Bestrooi de biefstukken met kaneelpoeder en wrijf ze goed in met mosterd. Verhit boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur om en om goudbruin. Gaar het vlees in de oven in circa 4-6 minuten rosé. Verpak de biefstukken in aluminiumfolie en laat ze circa 5 minuten rusten. Blus de koekenpan af met rode wijn en kook de wijn in tot jusdikte. Schenk de jus door een zeef.

Peren
Schil en snijd de peren in achten en verwijder het klokhuis. Verhit een koekenpan en verwarm boter met 1 eetlepel olijfolie en bak de peren op middelhoog vuur lichtbruin. Voeg de honing toe en karamelliseer ze goudbruin. Voeg op het laatst nog een klontje boter toe en schud de peren voorzichtig uit de pan.

Bord opmaken
Verwarm borden voor in de oven. Snijd het vlees in plakjes en verdeel over de borden. Leg er spruitjes, aardappels en peer omheen en lepel de jus over het vlees.

Tip: Dit gerecht is ook heerlijk met traditionele wildgarnituren als stoofperen, cranberrycompote of -saus, paddenstoelen, smeuïge aardappelpuree of gegratineerde aardappel.

Dit recept komt uit de TROSkompas/ TVkrant special over 24Kitchen.

Wijntip

Stevige rode winterwijn. Gemaakt van Syrah bijvoorbeeld (Rhone, Australie). Maar ook een Spaanse rode wijn van Tempranillo kan goed, liefst een reserva of gran reserva. Dan heeft wijn vaak een mooi toefje vanille (van de rijping op het eikenhouten vat) en dat geeft een lekker zoetje mee.

Ingredienten

4
Personen

Spruitjes en ovenaardappels

  • zout
  • 400 g spruitjes
  • 1.5 kg roseval aardappels
  • olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm

Hertenbiefstuk

  • 4 hertenbiefstukken van ca 150 g per stuk
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 el Dijonmosterd
  • 2 el roomboter
  • olijfolie
  • 200 ml rode wijn

Peren

  • 3 stevige handperen
  • 3 el honing
  • 1 el boter
Geef je waardering
29