Halve kip uit de oven met gepofte aardappels

13
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
120 minuten totale tijd

Halve kip uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de kip in tweeën.
  • Snijd de groenten in grote stukken en leg ze op een bakplaat.
  • Hak de rozemarijn fijn en meng met de olijfolie.
  • Smeer dit mengsel onder het vel van de kip.
  • Leg de kip op de groente en doe een klein beetje water op de bakplaat.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak de kip circa 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder het folie na 40 minuten en bak nog circa 10 minuten.

Gepofte aardappels


  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Was de aardappels en wikkel ze in aluminiumfolie.
  • Bak ze in de oven in circa 20 minuten gaar.
  • Hol de aardappels uit en verzamel de aardappelpuree in een kom.
  • Breng op smaak met de room, boter, nootmuskaat, verse zwarte peper en zout. Vul de uitgeholde aardappelen op met dit mengsel en laat het nog 5 minuten in de oven bakken.
  • Lekker met verse tijm.

Pikante tomatensaus


  • Mondeer de tomaten en snijd de zaadlijsten weg.
  • Breng water aan de kook.
  • Doe de tomaten, knoflook, tomatenpuree, laurierblad, peperkorrels, suiker en pikante rode peper in de pan en kook alles circa 30 minuten.
  • Pureer de saus met behulp van een staafmixer en filter de saus.
  • Plaats de kip en de groenten in een schaal en serveer samen met de tomatensaus en gepofte aardappels.


Ingredienten

4
Personen

Halve kip uit de oven

  • 2 hele kippen
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 2 aardappels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 takjes rozemarijn

Pikante tomatensaus

  • 8 tomaten
  • 3 el tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 el pikante fijngemalen rode peper

Extra nodig

  • aluminiumfolie
  • staafmixer

Gepofte aardappels

  • 4 grote aardappels
  • room
  • nootmuskaat
  • 4 takjes tijm
Geef je waardering
13