Guus’ grootse karamelcheescake-trifle

16
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd
Cheesecake-mousse
Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom met de poedersuiker tot yoghurtdikte. Los de gelatine in een pannetje op met wat aanhangend vocht. Pers een halve citroen uit en meng met de roomkaas en de gelatine en spatel er de geslagen room door. Roer de mousse door en schep in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Karamelsaus
Karameliseer de suiker. Verwarm de slagroom en voeg de slagroom voorzichtig toe aan de karamel. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter en het zout erdoor. Laat de karamelsaus afkoelen.

Gebakken perziken
Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in partjes. Verhit de boter in een steelpan en bak de perziken circa 1 minuut rond om. Voeg de abrikozenjam toe en roer goed door. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg samen met de honing toe aan de perziken. Laat nog circa 5 minuten zachtjes koken tot de perziken zacht zijn.

Havermoutkruimels
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng bloem, havermout, suiker en boter en wrijf met beide handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de oven in circa 25 minuten goudbruin. Schep de kruimels na circa 15 minuten om met een vork. Laat de kruimels afkoelen.

Karamel-lolly’s
Karamelliseer de suiker en giet dopjes (ten grootte van een chocoladeflik) uit op bakpapier. Trek lijntjes van binnen naar buiten met een satéprikker, zodat er een zonnetje ontstaat. Leg een lollystokje of prikker op de karamel. Maak ook letters van de karamel, bijvoorbeeld de G en leg hier ook een prikker in. Laat dit opstijven.

Vulling en decoratie
Smelt de chocolade au bain-marie en schep de chocolade in een cornetje. Maak het fruit schoon en snijd in stukken. Klop de slagroom met de suiker stijf. Spuit de chocolade in een swirl aan de binnenkant op het glas van de vaas. Bouw de trifle naar eigen keuze op, begin met de vruchten en wissel af met de cheesecake mousse, gebakken perziken, havermoutkruimels, slagroom en karamelsaus. Steek de lolly’s in de trifle.

Tip: zijn verse perziken niet in het seizoen? Gebruik dan gewoon perziken uit blik.

Ingredienten

20
Personen

Cheesecake-mousse

  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 5 el poedersuiker
  • 1 citroen
  • 500 g zachte roomkaas op kamertemperatuur

Karamelsaus

  • 225 g suiker
  • 150 g slagroom
  • 100 g boter
  • zeezout

Gebakken perziken

  • 4 perziken
  • 20 g roomboter
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 vanillestokje
  • 2 el honing

Havermoutkruimels

  • 300 g bloem
  • 150 g havermout
  • 200 g suiker
  • 340 g roomboter

Vulling en decoratie

  • 200 g melkchocolade
  • 1 doosje physalis
  • 1 carambola
  • 3 perziken
  • 0.5 watermeloen
  • 200 ml slagroom
  • 25 g suiker

Karamel-lolly's

  • 150 g suiker

Extra nodig

  • spuitzak met gladde spuitmond
  • hoge brede glazen vaas
  • bakpapier
  • satéprikkers
Geef je waardering
16